Pierre Kóstolgat

Stux, menjen maga a retekbe

2021. október 01. VPierre

 

retek_no.jpg

Lehet, hogy divat a retró, annak is többnyire az über gagyi változata, nem bánom, szóljon az isten véled édes Piroskám, meg a Stux, ez utóbbi persze már egy másik retró, ez a retróba bugyolált retró, olyan, mint a dupla panír. Nem bánom, de kulináris szempontból a retrót javasolnám mindenképpen idézőjelbe tenni. Mert mi értelme van annak, hogy egy alsó fekvésű szocialista élüzem menzájáról szalajtott étellel traktáljunk külföldieket, azzal a dumával, hogy most ők a valódi, autentikus magyar házias konyhát kóstolhatják paprikás, nokedlis, hokedlis, kockás terítős, vájlingos, falvédős, csiribiri kék dolmányos, paprikafüzéres díszletben, népi motívumos tányérból, csirizes foszlós kenyérrel.

belter.jpg

Egy retró múzeumban, - amely egyébként létezik, éppen abban az utcában, ahol a Retek étterem,- még el is tudnám képzelni, hogy korrekt magyarázószövegek kíséretében avatnák be az idelátogató időutazókat, mindenkit a saját felelősségére, a legvidámabb barakk korabeli étkezési kultúrájába. Kóstolgathatnák a lisztes, tejfölös vizes keserű paprikás leveseket, meg a felismerhetetlenségig fakéreggé száradt csirkemelleket, i tak dalse.

RETEK

Elbűvölő hely a Retek. Tényleg az. Még akkor is, ha mindenből tízszer annyi van itt, mint az az én ízlésem szerint kellene. Émelyítő, de ezt nyilván csak én érzem így. Aki messziről jön, és nincs tisztában az elsekélyesedett urbánus parasztromantikába oltott, egy – egy kiragadott motívumában amúgy bájos tárgy együttes hamisságával, az tágra nyílt szemmel csodálhatja a színes hímzéses soha nem volt, nem lesz Magyarországot egy huszonöt négyzetméteres helyiségben. Ehhez még adva van egy harminckét villogó fogú mosolyú házigazda, akitől minden vendéglátással foglalkozó ember csak tanulhatna. Mindent tud, minden hangszeren játszik, és őszinte. Pont.

falvedo.jpg

Az sem mellékes körülmény, hogy ez a kis gyöngyszem, ez a kis hímzett tulipános láda, ez a csipkés – mángorlós istenadta kulináris szentély aktuálisan Budapest háromezer és nem tudom hány száz étterme közül a tizenegyedik legjobb a nemzetközi, elfogulatlan, független Tripadviser, vagyis az oda posztolgató vendégek véleménye szerint. Isten neki fakereszt, ezzel azért nehéz szembe szállni, meg is fontolom, hogy mit írok, mielőtt a téntába mártom lúdtollamat.

Van olyan, hogy kolbászkrém, bár ez nem nagyon tartozik a magyar szokásrendbe. De, hát mit tudják azt a gyanútlan turisták. Végül is, ha egyszer egy országban, ahol kolbászból van a kerítés, és még azon túl is minden a kolbászról szól, akkor semmi különös nincs abban, hogy krém is készül belőle.

kolbaszkrem.jpg

Azt már nyilván nem tudják, hogy a konyhán, igen dicséretes módon, „a mindent felhasználunk, semmi ne menjen kárba” jegyében, a kolbászvégeket ledarálják és mustárral, tejföllel, mondom tejföllel, nem hiszek a leírt szónak, azért ismételgetem, krémesítenek, rákenik egy darab kenyérre és, hogy mindjárt az elején tisztába legyünk, hol is vagyunk, megszórják őrölt paprikával. Nincs ezzel baj, csak egy kicsi: az említett két savas krémesítő nem tesz jót a kolbásznak, kérem ezt nekem becsületszóra elhinni. Köszönöm.

Jöjjön a pruszlik misztérium: ha magyarul eszel, nem hagyhatod ki a lángost, és a lecsót, ha ezen túl vagy, akkor elmondhatod, hogy ettél már magyarul. Krumplis lángos. Vastag, ropogós, de bévül foszlós.

langos.jpg

De, ó, egek, mi történt, csak nem beszökött az a fránya modernizmus a pruszlik rojtjai közé: egy csokor borsóhajtás éktelenkedik az előre csomagoltan kapható sajtreszeléket imitáló készítmény tetején, mintegy beleolvadva a tejfölbe. Meg vagyok döbbenve, ez még egyszer elő ne forduljon. Borsóhajtás! Piha. Vivát lángos.

A lecsó a magyar kulinária csúcsterméke, és ez most komoly, semmi mosoly.

lecso.jpg

Nem volna baj, ha az összetevők frissességéről szólna, de, ha nem, hát, nem. Az viszont talán elvárható, hogy a paprika – paradicsom arány kiegyenlített legyen, és netalántán az sem baj, ha nem valami über savas, hanem gyümölcsösebbe hajló paradicsomot használunk. Jelen esetben a paradicsom erősen bepaprikázott savas krémként vesz részt az akcióban, ami igencsak embert próbáló összeállítás, amit eléggé el nem ítélhető módon újfent borsóhajtás csokor koronáz.

Ki mondta, és mikor, hogy a gombaleves magyar, vagy magyaros étel, ki volt az?

Itt a Retekben megkaptam a választ. Ha a levesben, legyen az bármilyen, készüljön bármiből is, van egy csipetnyi liszt, tejföl, meg őrölt paprika, akkor biztos magyar.

gombaleves.jpg

Hogy aztán a kissé gumisra főtt csiperkegomba mennyire képes megízesíteni a levest, az már másodlagos kérdés, jelen esetben ez nem sikerült, de gyanítom, hogy nem is erőlködtek túlságosan, pedig csak egy gomba esszenciát kellett volna főzni, gombából, és aztán némi zöldségleves hozzáadagolásával létre is jöhetett volna egy gomba ízű gombaleves, amit már a paprika, meg a tejföl sem tudott volna közömbösíteni. Na, majd legközelebb.

A kanál megáll a gulyáslevesben, olyan sűrű, így mondják.

gulyas_leves.jpg

De, miért kéne megállnia a kanálnak a levesben, főleg, ha ez kizárólag annak köszönhető, hogy sikerült a „nemzeti emblémából”, a „magyar rebellió” szimbólumából közönséges paprikamocsarat kotyvasztani. Akkor tényleg megáll a kanál benne. Meg a szó bennszegik. Komolyra fordítva a szót: a gulyásleves legyen leves, legyen persze paprikás, de a paprika semmiképpen ne sűrítő anyagként kerüljön bele, hanem ízesítőként, és nem mellesleg színezőként is, nehogy, isten ments, összekeverjék még valami mással. De azért az talán nem nagy kérés, hogy a paprikán kívül villanjon fel valami húsos, zöldséglevesre emlékeztető íz is. Nagyon hálás lennék.

Érthető a paprika iránti olthatatlan szerelem, bár az utóbbi időben sok helyütt már sikerült echte magyart létrehozni paprika nélkül is. Most eltekintek a példák felsorolásától. De, ha már paprika, legyen meg az akaratuk, még elszédülnének, mint kötéltáncos a szélben, ha eltekintenének a paprikától. Az meg kinek jó? Jön a turista, és, ha észreveszi, hogy nincs paprika, csalódottan kifordul a helyről, és vissza se néz. De, szép is lenne. Utópia.

toltott_kap.jpg

A töltött káposzta sokat elbír, elvégre török eredetű, hódoltsági, kolonialista eledel, amit mára sikerült a paprikával magyarosítani. Ebben az esetben olyannyira, hogy még a töltelékben is jelen van, és éppen ez a probléma, mert valamilyen előzetes hőkezelés során sikerült bekeseríteni. A paprika sem bír el mindent, hiába edződött magyar viszonyok közepette, jöhetett vesztes háború, sötét kommunizmus, bukott forradalom, ál szocializmus, meg rablókapitalizmus, a paprika egy dolgot nem tűr: a közvetlen hőhatást, attól bizony megkeseredik. Hogy, mit keres a fáradt borsóhajtás a töltelékek tetején, azt már meg sem merem kérdezni.

Eddig legalább, ha némileg vitathatóan is, de egy magyarnak mondott nyomvonalon haladtunk. De, mit kezdjek a mátrai borzaskával, az már tényleg azon túl, hogy teljesen értelmetlen kompozíció, semmi köze nincs semmilyen magyarnak elismert hagyományhoz. De, ha már beleszuszakolták ebbe a kulináris műdal gyűjteménybe, akkor készítsék el szakszerűen.

matrai.jpg

A csirkemell, ha vékonyra van szeletelve, akkor rendkívül kényes jószág, egy pillanat alatt kiszárad. Ha ezt még reszelt krumpli és tojás keverékébe forgatjuk, amúgy innen a „borzas” elnevezés, akkor még nagyobb az esély, hogy száraz fakéreghez hasonló állagot kapunk. Jelen esetben még a reszelt krumplinak se találom nyomát, legnagyobb bánatomra nem is borzas az a rostlemez szárazságú, valamikor húsnak becézett tárgy. Az ágas – bogas csokor borsóhajtás sem segít. Help.

Nem vagyok fogadatlan védelmezője a turistajogoknak, de azért néha felbuzog bennem a fogyasztóvédelmi ösztön. Sajnálom azokat, akik ezzel az élménnyel távoznak, ennél azért sokkal kifinomultabb a jelenlegi magyar konyha, és nem a csillagosokra gondolok, hanem tisztességes bisztrókra, kisvendéglőkre, megszállott kulináris lovagokra, akik reménytelen szélmalomharcukat vívják a fentebb taglalt jelenséggel szemben. Szóval: álljon már meg a menet.

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr10016701438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2021.10.01. 11:07:28

Nem pontosan értem a posztíró kritikáját, ha valaki kolbászkrémet, vagy sűrűre főzött gulyáslevest akar enni, akkor miért ne ehessen ilyet.

Itt vagyok mindjárt én, kolbászkrémet ugyan nem ennék, de a gulyást én is sűrűre főzöm.

DeFranco 2021.10.01. 11:20:04

@Pierr Kardán: ehessen, persze. Ha akar akkor süssön ki szeletelt konzervlöncsöt és tegye hagymával meg ketchuppal két kenyér közé, legális, sőt ezt konyhán elkészíteni és pénzért vendég elé tenni is az.

Csak ne mondjuk azt hogy ez utóbbi hamburger, vagy a fenti menüre (incl. kolbászkrém) ne mondjuk azt, hogy ez 'a' magyaros konyha, és ezt kóstolni kell ha képet akarsz kapni a magyar gasztróról.

Számomra a fenti kritika ennek, valamint az általában tapasztalt minőségnek, konyhatechnikai megoldásoknak szól, és mint ilyen számomra meggyőző, hiteles.

Ritkán olvasok gasztroblogot, gasztroműsorokat meg egyáltalán nem nézek, de Pierre szemléletével tudok azonosulni.

VPierre 2021.10.01. 11:25:38

@Pierr Kardán: lehet sűrű, de nem tanácsos ezt nagy mennyiségű őrölt paprika használatával elérni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.10.01. 13:39:14

"Ártottam a cikkírónak,
Hogy a szavai csak rónak?!"
/Retek tulaj/

totii 2021.10.01. 14:54:21

Eddig sem a lángost, sem a mátrai borzaskát nem jutott eszembe őrölt paprikával megszórni. Nem is értem, miért Retek a hely neve, lehetne Paprika is.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.10.01. 15:17:59

Ugye ezt nem ette végig mindet? Mert akkor már az intenzíven feküdne!

Amúgy gusztustalan az összes, az ilyen helyet záratnám be hatóságilag, ez csak árt az amúgy is roppant alacsony gasztronómiai "hírnevünknek".

Serény Vélemény 2021.10.01. 15:39:48

Attó'függ, mennyié'. Mert mondjuk a fenti ételekért én még akár 1200 Ft-is kiadnék. Nálunk pl valami ilyesmi ára van a céges menzán a kajának. Mondjuk,ott a szaki (szerintem nem szakács) oly keményre sütötte a múltkor a rántott csirkemájat, hogy aaz aztántélleg kemény volt. Sajnáltam is, hogy nem áztattam be majonézes vízbe, amit lehetett volna hozzá nyomni. De a krumpli jó volt, az tény.

Egyébként meg: a legnagyobb kulináris élmények mindig is a legegyszerűbbek. Pl. veszel egy doboz igazi magyar tejfölt, meg kettő darab igazi friss kiflit a sarki kisbótból. Kibontod a tejfölt és szigorúan a dobozból kitunkolod a kiflivel. Valójában elég hozzá egy kifli, de a másik tartaléknak kell, hátha mégse elég.
És ha té'lleg jó tejfelt találtál, és té'lleg friss a kifli, akkor élvezed az életet.

mtg 2021.10.01. 17:34:57

Úgy látom a modern konyhát a magyarossal úgy ötvözték, hogy mindenre is csírákat és zöldet szórtak, a paprikán túl! A lecsóban nekem a nagy darabokra hagyott alapanyagok sem szimpik, de tudom, hogy ahány ház annyiféle lecsó, de azért egy étteremben mégiscsak szebben mutatna kisebb darabokban. Kár, hogy az árakról nem volt szó a cikkben!
Viszont az nagyon elgondolkodtató, hogy a Tripadvisor szerint ez top 25-ös étterem, még úgy is hogy én nem kóstoltam, de a képek alapján is azt mondanám, hogy ennél még talán egy sarki kis kocsmában is jobb egytálételek kélszülhetnek! Viszont a külföldiek ezt találják magyaros konyhának és még ízlik is nekik!!!!! :-(
Töltött káposztába mi is teszünk paprikát és nem rontja el, de abból is annyi féle van, hogy Tiszát lehetne vele rekeszteni.

mtg 2021.10.01. 17:37:13

@VPierre: Mondjuk a paprika védelmében fel kell azt hoznom, hogy a fotók alapján szép színe volt a paprikának! Én ettem már oylan szegedi halászlevet - neves helyen -, hogy barna színű volt a halászlé!!!!

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2021.10.01. 17:48:21

Úgy látszik a csíra díszítés a modern megfelelője a tányérszélre szórt szárított petrezselyemnek.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2021.10.01. 17:49:38

Mondjuk annyiban igaza van az étteremnek, hogy ilyen és ezekhez hasonló, vagy még olyanabb retteneteket lehetett kóstolni bármelyik kisvendéglőben a retró korban.

ember100 2021.10.01. 18:00:47

@Serény Vélemény:
Helló !

Ha már tejföl akkor inkább kaláccsal tunkolnám ki .
Ha már kifli akkor azzal a kis dobozos lekvárral tunkolnám ki .

Motorogre 2021.10.01. 18:39:59

Egy Xanax, tunkolva nem keverve, és NYUGI ! Ez a piacgazdaság: a tulaj szabadon eldönti (a NÉHIB téren belül..) hogy mit ad fel ...az asztalra, a vendég pedig hogy mit rendel, s visszatér-e valaha is.
Ugye emlékszünk az ózdi Sun City Grill bár rántotthúsos pizzájára ? Keressen rá FŐŰr, és tanuljon a tulaj szellemes intelligenciájából !

Quattroman 2021.10.01. 18:55:01

PIROS paprika, FEHÉR a tejföl és ZÖLD a borsó gezemice.
Ezek kiadják a NEMZETI színeket, tehát magyaros....
:-)

eßemfaßom meg áll 2021.10.01. 19:42:21

Úgy tűnik ez a lebuj nem a kritikusnak hanem a vendégeknek főz, az eredménye meg az, hogy a kritikus lehúzza a vendégek meg felpontozzák.

PanelProli 2021.10.01. 20:23:33

@eßemfaßom meg áll: Így van, nyilván ezt próbálja most az "étteremkritikus" kompenzálni, neki nem tetszik a modell, ír egy lehúzó kritikát, hátha nem megy oda senki.

Dehát ahogy mondani szokták, a kutya ugat, a karaván halad, egy gasztrosznob magyar étteremkritikus véleményét a célközönség közül a pici kutya se olvassa, az üzlet tehát megy. Szóval ha a vendégeknek ízlik a koszt, akkor talán nagyobb empátiával kéne hozzáállni az étterem főztjéhez.

A külföldieket elviszik a Hortobágyra is, ahol egy csikós(nak öltözött performer) csattogtatja a karikásostort, erre is lehet mondani, hogy ez mesterséges világ, nem jellemző a magyarokra, de a közönségnek tetszik.

Muhammad Balfas 2021.10.01. 20:26:02

A kanál valszeg a gulyások gulyásában is megállt. Tartalmas egy tál étel lehetett valamikor pusztán, amelyből a kávéházak és éttermek csináltak levest a kényesebb gyomrú városiaknak.

Muhammad Balfas 2021.10.01. 20:39:28

@Quattroman: Ettől még olasz is lehetne.:D

élhetetlen 2021.10.01. 20:59:25

@Serény Vélemény: Csak annyi hozzá, hogy én a tejfölt kicsit megsózom. Kolbászt is csak úgy eszem, hogy sózott tejfölbe tunkolás, kenyérrel is jó, és ahhoz a karika kolbász. A tejföl jó, még a szalonnás tojásrántotta mellé is. Ja, és a natúr joghurtot is sózom, sokkal finomabb.

élhetetlen 2021.10.01. 21:13:01

@UtazóTódi: „még olyanabb retteneteket lehetett kóstolni bármelyik kisvendéglőben a retró korban.”. Leszólhatod a retró kort, de én felnőtt fejjel is eljártam a lordok háza etető láncba sárgaborsó főzeléket enni. Itthon is meg lehet főzni, de valahogy olyan steril lesz. Nagy tételben lehet, hogy kicsit lekozmált, attól volt jó? Imádtam. És az utasellátó fasírtos zsömléjét is.

élhetetlen 2021.10.01. 21:21:52

@ember100: Mert nem tudod, mi a t tuti. Általános iskolás koromban évekig ez volt a reggeli. A tejeskávét vittem üvegben otthonról, útközben vettem egy sós kiflit, és egy sport szeletet. Tökéletes ízkombó. Igaz, ma is a kedvencem a cukros briós vajjal, és olasz felvágottal. A kifli lekvárral kevés, azt meg kell fejelni egy kis sajttal.

élhetetlen 2021.10.01. 21:48:44

@Muhammad Balfas: „gulyások gulyásában„. Azért ne feledjük el, hogy a gulyások nagyon-nagyon ritkán főztek, ettek gulyást, tehát arról keveset tudunk.

littke 2021.10.01. 22:07:55

Jót szórakoztam az íráson, a szerző szerintem nagyon tehetséges.

Ebben az étteremben nem voltam, a TripAdvisor sajnos nem mérce a jó éttermek elbírálásában.

For the record: most tértünk haza egy hónapi magyar (főleg Bp) látogatásból, és kevés nívós éttermet találtunk, sok régi szuper hely még nincsen nyitva, avagy csak (Csalogány 26) félüzemben működiött.

A legjobb a Moné volt amit megpróbáltunk, köszönet ezen blognak.

Ettünk a Kisbíróban, a Szép Ilonkában, a Mezzó-ban és a Bobo-ban, plusz egyben Balatonlelle mellett szép kilátással, nagy adagokkal de kistudású séffel. Én mondtam a Kistücsökbe kellett vóna menni, de talán már asse ami vót.

M1nd3gy 2021.10.02. 00:27:50

Ezek amiket fényképeztél konyhai hulladék. Nem illeszkedik a rájuk szórt zöldség az ízvilágukba, szebb sem lesz tőlük, borzasztó. Teljesen érthetetlen, a hazai gasztróban kifejezetten a kevesebb több elve tud érvényesülni, jelesül nagyanyám egy kuktában sütött enyhén fokhagymás csirkecombot is tudott úgy tálalni vízben főtt krumplival, hogy az ember szájában összefutott a nyál. Minek a szemetet rászórni az étel tetejére, adja valami nyuszinak. A káposzta pedig kifejezetten gusztusos tud lenni önmagában is, tejföllel, pici kaporral meghintve. Az igazi hazai piros paprika pedig akkor finom, ha már belefőtt az ételbe. Esetleg egy sör közben hagymás zsíroskenyérre szórva. De ne szórjuk nyersen mindenre, mert megváltoztatja az ízét az ételnek, és ez nem mindennek tesz jót. Nem szabad újragondolni a magyar konyhát, jó az úgy ahogy nagyszüleink csinálták. Valamelyik hétvégén főztem erős felindulásból krumplifőzeléket, babérlevéllel, és kimentem a konyha elé a kertbe. Pár perc múlva megcsapott a krumplifőzelék illata, és bekönnyeztem, mert eszembe jutott, hogy nagyanyám (nagy Mester volt a konyhában) pont ilyen finom illatokat volt képes létrehozni, és ez hihetetlen flest adott pár percig. :) Ez a poszt legyen példa arra, hogy mennyire el lehet cseszni az egyébként jónak indult dolgokat is.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.10.02. 07:48:15

@PanelProli: A szar se lesz attól finom, hogy legyek milliói dongják körül.

Az, hogy a magyar gasztro ízlés ott tart, ahol tart, az nem legalizálja annak igénytelenségét. Sajnos sokak szerint a párizsi is finom, meg a rántott hús is: egy ilyen országban persze, hogy mindig lesz olyan, aki egy ilyen förmedvénybe betér.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.10.02. 07:54:39

@M1nd3gy: A baj ott kezdődik, hogy a magyar szakácsok nagy része még azt sem tudja, ami pedig a gasztronómiában alap: (ahogy Thomas Keller mondja): Salt and vinegar enhance flavour, pepper (and paprika) add.
Azaz, a só és az ecet (meg amúgy a savak) fokozzák az étel ízét, a bors (paprika) pedig az ízt módosítják.

Azaz, előbbitől az étel ízletesebb, jobb lesz, utóbbitól meg MÁS ízű.

Hát ennyit a paprikáról...

Muhammad Balfas 2021.10.02. 08:42:25

@Victoorius:

Mi a gondod a rántott hússal?

Muhammad Balfas 2021.10.02. 08:48:40

@élhetetlen:

Nyilván nem vágtak le egy marhát pár embernek, hiába volt körülöttük rengeteg. A hétköznapok szintjén szalonnán, kenyéren, túron hagymán élhettek. Esetleg kását, slambucot főztek maguknak.
Ha húshoz jutottak, akkor viszont valszeg nem levest főztek, hanem egy sűrűbb egytál ételt.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.10.02. 11:32:51

1. Mindig elfelejtik a kritikusok, hogy az étterem VÁLLALKOZÁS. Azaz pénzt kell hoznia. Ha ez megvan, akkor sikeres vállalkozás, ha nincs, akkor sikertelen, és bezár. Ez megél, ezért sikeres, tehát jó. Pont. Nincs semmilyen további eszmei mondanivaló, ez a pénzről szól. Ha ezt karmolják a turisták (nyilván egy részük), akkor ezt kell csinálni.

2. Ez ne menti persze a vállalkozót a TECHNIKAI hibák alól fel. Megégetni a paprikát meg SAJTHELYETTESÍTŐT adni még a profit ellenére is igénytelenség. Ha kolbászkrémet csinál, akkor tegye, ha nagy darab a paprika a lecsóban, ám legyen. De nem ételt felszolgálni (mert a sajthelyettesítő nem étel), égetett, keserű cuccot adni nem tűrhető el.

3. Azért a bloggerből kijött a szokásos magyarfikázás. "A töltött káposzta sokat elbír, elvégre török eredetű". Soha, még véletlenül egyszer sem bírnák ki, hogy ne emlékeztessék a magyarokat arra, hogy szar senkik. Egy francia blogon is biztosan minden cikkben benne van, hogy legyilkolkták a hugenottákat, és a 2. világháborúban amerikai csatahajókat süllyesztettek el, mert ugye ők a németek oldalán harcoltak. Ja, nem, még véletlenül sem beszélnek róla. Annyira, hogy egy átlag francia vagy magyar nem is hallott ezekről a TÉNYEKRŐL. Török eredetű, OK, de minek elmondani mindig? Hogy tudjunk róla, hogy senkik vagyunk, csak ez a célja. Szégyelljétek magatokat!

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.10.02. 14:33:31

@élhetetlen: felnőtt fejjel is eljártam a lordok háza etető láncba sárgaborsó főzeléket enni."
Furcsa izlésed van :)
Katonaságnál azt nevezték betonnak, mert ha azonnal nem mostad ki a csajkát belekötött rendesen. Tökéletes kaják voltak, de a sárgaborsó főzeléket az emberek 80%-a utálta

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.10.02. 14:38:06

@Muhammad Balfas: Dehát az sem magyar hanem "bécsi" :)
Rendszerváltással meg is jelentek az óriás bécsik, imádom

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.10.02. 16:04:18

@fofilozofus: A 3. ponthoz. Túlreagálod. Attól még nem lesz rossz étel a töltött káposzta, hogy török eredetű, azt meg, hogy a szerző leírta, külön köszönöm, én például nem tudtam. Persze eredete semmit nem von le értékéből, anyai ágon szabolcsi vagyok és nagyon szeretem.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2021.10.02. 16:06:40

@Muhammad Balfas: A rántott hús a konyha torzszülöttje. Gasztrobarbár étel. Nekem ez a bajom vele. Ezen a véleményemen az sem változtat, hogy Japánban milyen "magas szinten" űzik ennek készítését, és milyen összegekért árulják.

Izolda Mavrodin Mahmudia 2021.10.02. 16:43:50

Szerintem meg az a torzszülött aki más ízlését tűrhő módon minősíti.
A gulyások sokkal gyakrabban ettek gulyást mint azt az önjelölt lipótvárosi gasztronómiai "szakírók" hiszik. (Váncsa)
Forrás :Makay Béla Szabadtűzön. Alapmű. Antikváriumban még el lehet csípni
www.antikvarium.hu/konyv/makay-bela-szabadtuzon-12461-0
A jó minőségű őrölt fűszerpaprikával igen is LEHET sűríteni. Pl Dunai halászlé.(Pakstól Apatinig.)

mgrc 2021.10.02. 18:52:18

az a gulyásleves elbírt volna még egy kis borsóhajtást a tetejére

(sok éve tartja már magát ez a fine dining helyekről indult borsóhajtás mánia, köszönöm pierre, hogy melléálltál te is, egyszerűen érthetetlen, ráadásul az ehető virágszirmokkal ellentétben - aminek szintén nem sok értelmét látom - a borsóhajtás kifejezetten édes, így klasszul tönkreteszi a kitalált kompozíció ízarányát is azonnal :D)

várom a levelet 2021.10.02. 18:56:55

@élhetetlen: életem egyik legjobb halászlevét egy vasúti restiben ettem.a dunaújvárosi Halászcsárda elbújhatott mellette.

EagerEagle 2021.10.02. 20:00:53

Nem értem ezeket a posztokat, egyiket se. Elsőre, az oké, hogy ha valami olyan hiba van, ami a kategóriába nem fér bele, azt szóvá tesszük. Én nem értek hozzá, de biztos van az a szint ami ciki. Másodjára, igen, a magyarosch ízek pont így néznek ki a turistakönyvekbe és amikor rászánják magukat a turisták hogy legalább egyszer magyaroschat egyenek akkor pont ilyeneket szeretnének enni, vagyis pont ilyen éttermeket fognak keresni. Harmadrészt, finoman fogalmazva a magyar gasztronómia nem a legerősebb, bármennyire is azt hisszük. Van 1-2 népiesch ételünk, de ezeket többségében a szocializmus szűrőjén keresztül ismerjük, esetleg valahogy otthonról, ahol egyszerüsítik, átalakítják, ehetőbbé teszik a háziasszonyok. Ráadásul, szerintem a magyarok nagyrésze ezen fogások többségétől hidegrázást kapna, de legalább is a fiatalok. Ezek közül a fogások közül talán a lecsó volt, amivel szezonban sokat találkoztam gyerekkoromban, a többire ránézni se akarok. És higyjétek el, nem vagyok egyedül. Nem véletlenül nem talponálló gulyásozók, hanem gyrosozók vannak az egész országban.

Innen két dolgot lehet tenni. Egyrészt fejleszthetjük a fine diningot ami nagyon fog hasonlítani a nyugati őseire, azzal, hogy igyekszünk az ALAPANYAGOKBAN helyi dolgokat használni. Tehát nem kell mindennek műpaprikás izűnek lennie, istenments. A másik, hogy újragondoljuk azt a pár ételt amit ismerünk és sejtjük hogy magyarosch. Ezt lehet jól is, rosszul is, közepesen is, drágán, olcsón, és árában is csinálni, nem ez számít. Például az első lépés, hogy úgy maradjanak "szépek" az ételeink, hogy ne legyen emészthetetlenül zsíros az egész amitől a magyarosch vacsora után epegyulladást kap a turista. Aztán kitalálhatunk a menüben olyanokat amik sosem voltak, meg mert miért ne élhetne a magyarosch hagyomány? Próbáltatok már kakukkfüvet rakni a gulyásba? Nem, én se, de attól még valaki kipróbálhatja hátha ehető.

Vagyis: ha már nem erősségünk a gasztronómia, legalább azokat ne utáljuk akik egyik vagy másik módon próbálnak valamit kihozni belőle.

mtg 2021.10.02. 20:06:18

@Izolda Mavrodin Mahmudia: Hát én nem tudom, de mivel a pásztorok soha nem voltak gazdagok és mások tulajdonát őrizték, gondozták, szinte kizártnak tartom, hogy sűrűn jutottak volna húshoz! Most sem úgy van, hogy a pásztor fogja a rábízott kecskét/birkát/marhát és levágja, mert hétvégén jön a Család!
Victoorius! Nem értem, hogy a rántott hűs mért lenne, illetve miért a konyha torzszülöttje? Szerinted a híst csak főzve és sütve kellene elkészíteni??? Nem értelek....

2021.10.02. 20:37:06

az evés szükséges rossz; aki ezt elbonyolítja akármelyik oldalról is, az további aljasságra is képes :)

Izolda Mavrodin Mahmudia 2021.10.02. 22:17:28

@mtg: Mondom olvasd el a jelzett könyvet. Persze nem minden nap ettek húst . De volt sérülésből adódó "elhullás" lábtörés pl.. Csak a bőrével kellett elszámolni. Persze nem vitték túlzásba nem voltak pofátlanok. Kende bárónak több ezer marhája volt. ÉN MONDTAM HOGY A RÁNTOTT HÚS Ember te miről delirálsz???
Pont arra reagáltam hogy
Victoorius szerint " A rántott hús a konyha torzszülöttje. Gasztrobarbár étel. Nekem ez a bajom vele. Ezen a véleményemen az sem változtat, hogy Japánban milyen "magas szinten" űzik ennek készítését, és milyen összegekért árulják.

Izolda Mavrodin Mahmudia 2021.10.02. 22:21:41

@éppnászos: Ja egyesek szerint meg a szex is. Kaja pia nők ...fúj. Nyomorult életük lehet.
De hát mindenki úgy élvez ahogy tud. :-))

mtg 2021.10.02. 23:13:06

@Izolda Mavrodin Mahmudia: Szerinted az elhullás heti/havi szintű 1-2 marha volt?
Delirálsz, lécci fejtsd ki, mert életemben nem hallottam még ezt a szót!
A rántott hús megfejtése nem jött közelebb!!!

mtg 2021.10.02. 23:17:27

@Izolda Mavrodin Mahmudia: Most úgy őszintén??? Te, ha kiküldesz a legelőre 500 marhát és a legeltetés után /ősszel/ visszakapsz 50 marhát és 450 bőrt, Te mit szólnál hozzá????? Oké? Csak így tovább????

élhetetlen 2021.10.03. 06:10:14

@Muhammad Balfas: „Nyilván nem vágtak le egy marhát pár embernek”. Az igazi ok nem ez volt, hanem az hogy az állatok nem az övék voltak. Ha eltört egy borjú lába, azt levágták, és szóltak a gazdának, aki elvitte. Ha rendes volt, ebből kaphattak egy adagot, vagy elszámolásnál vágott le egy állatot a gazda a személyzetnek. Így gondolom.

élhetetlen 2021.10.03. 07:31:54

@horex: „Furcsa izlésed van :)”. Így is lehet mondani. A mélyhűtőmben mindig van lazac, harcsa, rák, és tavasszal benyomok 3-5 kiló spárgát, és fehérrépa, sárgarépa gyalulva, nehogy ne legyen, ha az kell. Ezeket is szeretem, de szerezem a paradicsomos káposztát, a kelkáposztát is, és a finomfőzeléket is, pedig állítólag azt is mindenki utálja. És ha olyanom van, az is midig van raktáron, megeszem a sárgaborsó konzervet is, szigorúan azt, amiben nincs se kolbász, se pörkölt.
És egy sztori. Úgy 15 éve karácsonykor jött fel az öcsém, felesége, két gyerek. Készültem, harcsapaprikás túrós csuszával, töltött káposzta, valami sült hús, stb. Pakoltak ki, és a sógornőm megkérdezte, hogy főznék-e egy kis finomfőzeléket. Főzök, (b+, gondoltam), két napig azt ették, az összes többi kaja a nyakamon maradt.
A másik, az unokatesóm a lányát, ha finomfőzeléket kért, mindig elküldte hozzám, hogy majd főzök én. A lány több mint 10 éve Angliában él, de, ha hazajönnek, még mindig kéri. Mikor elhozta a leendő férjét, csináltam 14 kisebb szendvicset, sajtkrémes szalámis, rákos, avokádós, tojáskrémes kolbászos, el is fogyott, és jött a kérdés, hogy ugye van a főzelék is. A srácnak mondtam, neki nem hozok, előbb kóstolja meg a lányét. Jó! Benyomtak még fejenként fél litert.
A világ legegyszerűbb kajája, mindenki tudja a receptet. Lehet, hogy csak annyi, hogy én addig kóstolom, hogy kell-e még egy csipet só, míg pont jó lesz? Erre nincs magyarázat.
És még rólam, a múlt hét elején kivetten két szelet lazacot, aztán fél perc múlva visszanyomtam, mert eszembe jutott, hogy régen ettem krumplikását, inkább azt csinálok. A lazac, majd most.

Pierr Kardán 2021.10.03. 08:11:33

@élhetetlen: Fura fogalmaid vannak a marhacsordák tereléséről. Mivel nem volt mobiltelefonjuk és sokszor egynapi járóföldnyire terelték a gulyát, így elég nehezen szóltak a gazdának. De ha tudtak is szólni valakinek (aki nem a gazda, mert a valódi tulaj általában valahol tök máshol élt), mondjuk az intézőnek, mire az kocsit küldött volna, addigra már három napos lett volna dög.

Arról nem is beszélve, hogy pont az elhullás kompenzálására a gulyások mindig 1-2 borjúval kevesebb születéséről adtak számot, a fentebb említett okokból pedig nemigen volt arra ember, hogy hetente számolgassa a borjúkat.

élhetetlen 2021.10.03. 08:20:53

@littke: „Balatonlelle mellett szép kilátással, nagy adagokkal de kistudású séffel”. Nem tudom, most mi van, két éve nem voltam lent, de akkor még, kilátás nélkül, a főút mellett volt a Degesz Akarattyán, a dombról lefele jövet. Most is van, csak nem tudom, mennyit változott. Az egy dolog, hogy van húsz féle pizzájuk, ez nem érdekel, de ami utána van az étlapon, az nem semmi, bár bevallom, már tíz éve nem nézem az étlapot. Veszek egy rántott fogas filét, aztán elviszek egy adag borjúpaprikást sztrapacskával, és egy kemencében sült csülköt körettel, és egy adag velős pacalt. Sokféle kaja van, ez az, amit máshol nem kapok, és sehol nem ettem még jobb kemencés csülköt.
Sztori. Ebédelünk, a szomszéd fakkba beül 4 kopaszra nyírt izomkolosszus. A pizzák között válogatnak. Átszóltam hogy uraim, pizzát mindenhol kapnak, nézzék meg az étlap többi részét. Rám néztek, de nem küldtek el sehova, hogy mit beszélek bele, de aztán nem pizzát rendeltek.

élhetetlen 2021.10.03. 08:48:59

@totii: Kimaradt valami az életedből. A Kecskeméti utcában volt anno egy Alföldi nevű söröző. Ott volt csikós lángos, valami kolbászos feltéttel, lecsós lángos, és velős lángos. Ezt lehet itthon is csinálni, és vendéget is lehet hívni rá. Balcsin a Degeszből velős pacal, a strandról a lángos, egy kanálnyi rákenve, és egy kis tejföl.

eßemfaßom meg áll 2021.10.03. 08:59:22

@mtg: a google csodákra képes ha valaki nem ismeri egy szó jelentését és gyorsabban megvan a válasz mint ahogy egy bloghozzászólásban feltett kérdésre valaki megírja. Delirium tremens, így sem ismerős?

élhetetlen 2021.10.03. 09:19:10

@Victoorius: „A rántott hús a konyha torzszülöttje„, Mert nem szereted, vagy miért? Én nem rántok semmit (lustaság), a hús, és a karfiol, (a padlizsánt natúr szeletként eszem), feldolgozására is sok módszerem van, de néha megkívánom a rántott húst, a rántott karfiolt is akkor veszek készen. Ha elmondanád, hogy a gordon blue vagy a kijevi csirkemell miért is „Gasztrobarbár”, az érdekes lenne. Ha még azt is leírnád, hogy szerinted mi nem gasztrobarbár, és az meggyőző lenne, akkor segíts nekünk egyszerű, hétköznapi evőknek.

élhetetlen 2021.10.03. 10:15:02

@Pierr Kardán: Lehet, hogy többet voltál marhacsorda mellett, mint én, mert én egy percet sem. (Hogy gazda, vagy intéző, az mindegy). De. Ha megnyúzzák,. kibelezik az állatot, akkor mindegy, hogy csak másnap viszik el. Tudod, hogy a hentesnél megvett marhahúsodat hány hétig lógatták, lehet, hogy csak három hétig, az olcsóbb, amit három hónapig, az drágább? Volt egy szőlőnk, ahol volt egy budi. Máig ott vannak a kampók, amin a kibelezetlen fácánok lógták addig, míg a csőrön meg nem jelent a vércsepp, csak azután dolgozták fel.
Hogy hány borjút tudtak elcsalni (EZ LOPÁS), az más kérdés, de köze nincs a gulyások legális húsfogyasztásához.
Nem véletlen, hogy az iszlám a sertéshúst tiltja, a birka, kecske, marha, nem okoz gondot, a sertés igen. Nézz utána.

élhetetlen 2021.10.03. 11:44:05

@EagerEagle: „de legalább is a fiatalok.”. A fiatalok csúnyán be vannak etetve. A barátnőm lánya, menye, csak pulyka mellből a töltött paprikát, de abba a kés sem megy bele. Mondtam, tegyen a keverékbe egy kanál zsírt, és még mindig pulykamellből van, de már ehető. Nem vették észre a fiatalok, elég volt a tudat, hogy pulykamell. Nézzük, töltött káposzta. Igaz, nem töltött káposztát, hanem gombócosat főzök, azaz nincs becsomagolva a gombóc, de másfél kiló savagyú káposzta, egy fej hagyma, (ha nagy, akkor fél), és fél kiló darált hús, és egy marék rizs, és egy teáskanál paprika. Nincs rántás. Aki ennél diétásabban főz, az hazudik.. Csak ehhez meg kell találni a jó káposztát. Vidéki ismerős, a feleség kétszer, a férj háromszor szedett, tehát nem lehetett rossz. A barátnőm belefőz annyi húst, hogy azt már legfeljebb ”kicsit káposztás húsnak” lehetne nevezni, de lehet barátságosabbá is tenni a magyar konyhát.
„Próbáltatok már kakukkfüvet rakni a gulyásba?„. Nem, de sokáig nem szerettem a zöldbab főzeléket, mert fűízű. Aztán kaptam, és ötlet szerűen tárkonyosan főztem meg, azóta így imádom.

élhetetlen 2021.10.03. 12:14:55

@Izolda Mavrodin Mahmudia: Szeretem Váncsát, több könyve is megvan, de nem tévedhetetlen. „A jó minőségű őrölt fűszerpaprikával igen is LEHET sűríteni. Pl Dunai halászlé.(Pakstól Apatinig.)”. És egye meg az a pár ember, akinek kibírja ezt a gyomra. Nem lennék kóstoló sem,a paprikával sűrített ételre.

littke 2021.10.03. 13:46:13

@élhetetlen: Nem a főut mellett volt, hanem el a Balatontól, egy lis templom/kápolna mellett. Majtényi Présház Borozó.

élhetetlen 2021.10.03. 14:20:41

@littke: Értettem, ez csak egy másik ajánlat volt, ami nekem bevált, azon kívül, amit a kajákról írtam, még hozzá, a kutyának hozzák a vizet, ha kéred, a gyerek, ha unja, míg elkészül a kaja, egy olyan terepen hintázhat, játszhat, ahonnét csak a szülő mellett tudna kimenni, tehát biztonságos, azaz egy nagyon jó hely, nagyon jó konyhával.

Muhammad Balfas 2021.10.04. 14:40:16

@élhetetlen:

Tudom, hogy nem az ő tulajdonuk volt a marha, de még ha az övék lett volna sem vágnak le egyet 3-4 ember miatt. Mit csinálnának annyi hússal?
Ha már hűvösebb idő volt, esetleg hoztak maguknak valamelyik mészárszékről néha.

élhetetlen 2021.10.05. 23:33:00

@Muhammad Balfas: Félre ne érts, nem vitatkozom, csak mesélem, amit én éltem meg, nyilván nem gulyás koromban. 14 éves koromig falun éltem, szegények sem voltunk, de a marhahús, az kiesett az ételválasztékból. Télen levágtunk egy-két hízót, mikor kicsi voltam, még nem volt hűtő (de régen volt), akkor a szalonna, sonka, kolbász hármason túl a bödönnyi lesütött hús volt, zsírral lefojtva, később mentek húsok a fagyóba, Mire a készlet kifogyott, addigra megnőttek a csirkék, kacsák, akkor azt ettük. Hentesboltba csak akkor küldtek, ha jött a riadó lánc, hogy hal van, mert azt nem neveltünk. Ettől a hentes még megélt, mert a gyógyszerész-matektanár házaspár nyilván nem tartott disznót, de a gulyás felesége nyilván tartott csirkét, kacsát, disznót, pénz meg elég kevés volt. Ezért gondolom, hogy az alföldi rónán esténként gulyást főző gulyások csak legenda. A valóság az lehetett, hogy krumpli, szalonna vagy sonka, kolbász, hagyma, és az asszony által készített száraz tészta. Még azt sem hiszem, hogy a gulyás felesége elment marhahúst venni a férjének.

Benikuty 2021.10.06. 19:50:53

Ezeket a csoda ételeket látva Benke Laci bácsi bárányfelhőn üldögélve, lábát lóbálva: Gyerekeim, nem éltem hiába!
süti beállítások módosítása