Pierre Kóstolgat

Nem buggyosodik deréktájban, rásimul a felsőtestre

2022. február 18. VPierre

 

Milyen az igazán jó férfiing? Nem buggyosodik deréktájban, rásimul a felsőtestre, ujja olyan hosszú, hogy a zakó alól másfél centi hosszúságban villanjon ki, a gallérja magassága, bősége illeszkedjen a viselője alkatához, ne legyen túl magas, túl bő. Ez leginkább a méretre készített ingek esetében valósul meg. A gallérok, mandzsetták, anyagok végtelen dimenziója nyílik meg a méretre szabott ingek világában. Valamire való férfi legalább egyszer az életében megpróbálkozik a méretes ingszabósággal.

nov_7_tabla.jpg

Először életemben méretre készített inget a November 7.-e tér egyik kapujában lévő domború üveges kirakatban láttam, amely minden az idő tájt szokásos kommersz férfiingektől eltérő színű, szabású, kivitelezésű volt. Attól kezdve nem volt olyan körúti sétám, amikor valahogy ne arra irányítottam volna a lépteimet, hogy gyönyörködhessek az élénk színekben pompázó, hosszú, puha galléros ingek, csak amerikai filmekből ismert látványában. Aztán elsétáltam a Nagymező utcai Fleischer ingműhelyhez is, ahol a csodaingek ténylegesen készültek. De akkori anyagi lehetőségeim nem engedték meg ezt a luxust, csak hosszú évekkel később horgadt fel bennem megint a vágy, hogy méretes, monogramos inget csináltassak, de az már egy másik história, úgy adódott, hogy Nizzában Alain Figaret-nél készült az első méretes ingem. De a Fleischer féle ingeknek a nyomába sem érhetett, mert vannak dolgok, amiket csak a maguk idejében érdemes átélni, három évtized múltán már csak gyenge pótléknak minősülnekfeher_figaret.jpgA gasztronómiában is ismert az a jelenség, amit bátran nevezhetünk testre, egyéni igényre, ízlésre szabott ételkészítésnek, ez leginkább az adott étterem étlapján szereplő kínálatában érhető tetten. Olyan összeállítás, amely valójában aránylag kevés tétellel is nagyon változatos kínálatot teremt, főleg úgy, hogy azok hetente változnak, lényegében a teljes éttermi kínálat kicserélődik, de a fő profil nem változik. A felkínált ételek tetszőleges sorrendben is harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A ma nagyon aktuális vega, vegán, flexiteriánus, redukcionista vonalat képviselik, azt is mondhatnám, hogy egy kivételesen intelligens, világra érzékeny konyhai koncepcióról van szó. Amit ma zöld étkezésnek is nevezhetünk, de nem feltétlen vegán, mindazonáltal fenntartható, és kifejezetten egészségesen gyönyörködtető étkezési kultúra. Harmonikusan komponált nagy ízekkel, bátor párosításokkal, a természetben némiképp egymástól távol eső anyagok egymásra találásáról van szó.

kulso.jpg

Ez a Fleischer ingműhely helyén, a nevet megőrizve létrejött restobár lényege az én olvasatomban. A név magyar fordításban, mit tesz isten, „húsos”-t jelent, ami részben jellemzi is az itt fellelhető ételeket, nevezetesen: némelyik zöldséges-gyümölcsös kompozíció mellé hús is kerül. Van oldalas, kacsa, rib-eye, tonhal, baromfi, szóval nincs híján húsoknak a hely, de az arányok kifinomultabbak, a köretek önállóan is helytállnak.

 Kezdetnek legyen bébi római saláta, narancsos-répalében, marokkói citromhéjjal turbózva.

repas.jpg

A félökölnyi méretű zsenge, de azért feszes-tömör saláták serpenyőben pirultak, ezáltal egy mérsékelten perzselt réteg képződött a felületükön, ehhez szerelmesen tapad a répából, narancsból kevert lé. A répaszalagok szintén ebben fürdenek. A bőven adagolt mogyoró morzsa és koriander levél, némi marokkói citrom héjával teszi teljessé a kompozíciót. Azon kívül, hogy tobzódó ízek összhangja jellemzi a készítményt a finomra hangolt állag eltérések is elősegítik a szájpadlási élvezeteket. Van valami diszkrét erotikája ennek a fogásnak.

 A mindig mostoha sorsú fehérrépa ritkán kap tényleges képességeinek megfelelő szerepet, de ha a producerek bíznak benne, bőven meghálálja a bizalmat.

feher_repas.jpg

Kapjon egy kis pirítást, mindjárt összeszedi magát, és a narancs méltó társává szegődik. Jöjjön egy marék petrezselyem, meg némi kakukkfű, itt sem hiányozhat a mogyoró morzsa, mindezt összetartja, a naranccsal sajátos szimbiózisba lépő petrezselyemolaj. Egyszerűsége ellenére is igen komplex, vibráló finomság, vegán magasiskola.

A szegény-gazdagok és gazdag-szegények igazi klasszikusa, a népi-urbánus békesség szimbóluma is lehetne a krumpli - tojás párosítás.

krumpli_tojas.jpg

Ezek ketten évszázadokon keresztül mentettek meg milliókat az éhínségtől. Most pedig büszkeségüket őrizve, könnyedén egybekelnek egy színváltós kerámia tányérban. Az egyik legdögösebb fogás itt a Fleischerben az egyben sült burgonya okos tojással, amelynek sárgája krémként vonja be a burgonyát. Ezt még tetézi a szardellás majonéz. Nincs mit magyarázni, ez, ha esik, ha fúj, működik.

Jöjjön a változatosság kedvéért egy kis sült hízott kacsamáj.

maj.jpg

Nagy pályás étel volt mindig a hízott máj, de nem mindegy milyen kíséret kerül mellé, nem érdekelnek a kommersz alkoholos, édes gyümölcsös, briósos verziók, bármennyire is jók. A máj önmagában is helytáll, de azért jelen esetben sokat segít a fátyolvékonyságúra szeletelt zöld alma legyező, amely alma lé, gyömbér, almaecet keverékében érlelődött vákuumban. Nem csak szép, hanem éterien elegáns és ízletes, ellensúlynak ott van még egy kevés szusi gyömbér, és némi mogyoró morzsa. Mondtam az elején, hogy ez egy intelligens konyha, szárnyaló magasságok, apró lépések, mélyfúrások, ösztönös íz egymásra találásokban rejlik az okossága.

zeller.jpg

A zeller az új wagyu, mondhatnám egy kis túlzással, de az biztos, hogy a zeller egészben sütve, vagy chipsként, kockára vágva, szalagként és még sorolhatnám, mindig új és újabb íz meglepetéseket tud okozni, és semmiképpen nem valami úgymond nemesebb helyettesítőjeként kell gondolni rá, hanem magát számtalan állagban produkáló önálló entitásként. Eljött a zeller ideje, ez van. Zellertime. Jelen esetben a sült zeller hasábok, édes chili szószt alapnak tekintve, szójával, lime-al, citromnáddal, gyömbérrel összefőzött szószban heverésznek, némi szezámolaj rásegítéssel, meg friss újhagymával életben tartva. Bármikor főfogásként helytáll.

oldalas.jpg

Aztán megint egy hússal kombinált fogás következik. Van egy fontos körülmény, ami megkönnyíti a fogyasztó választását, hogy ezek az adagok pontosan akkorák, amelyekből könnyedén hármat, négyet simán meg elehet enni, nem megterhelőek, öt tányér sem ördögtől való. Az oldalas cupákos, mert hát milyen legyen egy oldalas, de a savanyított retek, meg a koriander, és a hoisin szósz,- megjegyzem, ez az egyetlen gyári kiszerelésben szereplő szósz,- megszelídíti, frissíti.

Nem bírtam magammal, kihagyni meg semmiképpen nem akartam, tehát rácuppantam még a cékla - tahini párosításra.

cekla_tahini.jpg

Ebben a fogásban érezhető a legfeltűnőbb módon az itteni fogások többségéhez is használt rafináltan savasító passiógyümölcsből készült ecet. A tahini kapott egy kis könnyítést, még pedig napraforgómag, ismertebb nevén szotyolából készült vegán tejföl hozzáadása révén. Az egészben sült cékla feldarabolva egy rövid táncra még megpördül a serpenyőben, majd málnaecettel és a passióecettel ízesítve, mentával, mogyoróval kerül a tányérra. Nem sok baja van, az egyik legjobb errefelé.

És nehogy már desszert nélkül maradjunk, jöjjön egy passió mousse névre hallgató kombináció is.

dessert.jpg

Amilyen szerény kinézetű, annyira rafináltan összetett kis szerkezet ez itt. Étcsokoládés piskóta, földimogyoró praliné croquant, és sós karamell ganache. Nem szakmázunk tovább, van még passió mousse, vékony tejcsokoládé bevonattal, meg brownie, meg passiógyümölcs coulis. A többi legyen a desszertmester titka. Csokoládé és passiógyümölcs nagy egymásra találása.

Hát nagyjából ilyen lenne a méretre szabott gasztronómia: nem buggyosodik deréktájban, rásimul a felsőtestre, ujja olyan hosszú, hogy a zakó alól másfél centi hosszúságban villanjon ki, a gallérja magassága, bősége illeszkedjen a viselője alkatához, ne legyen túl magas, túl bő. Értjük, ugye?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr5917615488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása