Pierre Kóstolgat

2021. december 30. VPierre
Az év felfedezettje

Az év felfedezettje

Rutin bisztróArra gondoltam, hogy ezt semmiképpen nem fogom megírni, inkább önző módon megőrzöm magamnak, nehogy soraim nyomán megrohanják ezt a budaörsi bisztrót, ami a Rutin nevet viseli. Még az hiányozna, hogy legközelebb ott kelljen sorba állnom a zimankóban a soromra várva. Maradjon ez a hely…

Tovább
2021. december 23. VPierre
"De hol is van ez a Dabas? Van-e jó levegője, s jó vize?"

"De hol is van ez a Dabas? Van-e jó levegője, s jó vize?"

"De hol is van ez a Dabas? Van - e jó levegője, s jó vize?" (Kossuth levele a börtönből édesanyjának, 1838 - ból, részlet) Dabas – Deli Bisztró A minap az aranyló őszben nekiindultunk páran, hogy megnézzük az ócsai pincéket. Valószínűtlenül a múltba vesző látvány tárult a szemünk elé az Öreg -…

Tovább
2021. december 17. VPierre
Mértéktartó ízlés

Mértéktartó ízlés

Manapság divatja van a házias, vidéki kosztnak, sokan hivatkoznak erre, mintha ez lenne a kulcs a fogyasztó elcsábításához. Lehet benne valami, ha ennyien gondolják, hogy a gasztronómia megújulásának ez volna az egyik leginkább lehetséges útja. Sok évvel ezelőtt a comfort food néven ismert mozgalom…

Tovább
2021. december 11. VPierre
Színek és évjáratok

Színek és évjáratok

A jelen egyetlen vigasza, hogy volt múlt: ezt én mondom Egy régi borkóstoló, talán meg sem történt, megtalált jegyzetei. Éthosz anthropo daimon – az ember sorsa a jelleme. A jellem drámája a sors: a színjáték. Az életben egyetlen dolog számít, a létezés függőleges tengelye. Hamvas szerint. Ha…

Tovább
2021. december 03. VPierre
Amilyen az input, olyan az output

Amilyen az input, olyan az output

Vagyis a betáplált energia, erőfeszítés mértékében várható el, hogy értékelhető teljesítmény szülessen. Valami ilyesmi. A konyhában ez fokozottan érvényes szabály: minőségi nyersanyag, szaktudás, adekvát technológia, ízlés, koncepció, és, hogy az üzlet se menjen tönkre, ár/érték arány, meg…

Tovább
2021. november 26. VPierre
REBÉD

REBÉD

Azt mondják, hogy a brunch: breakfast – lunch, vagyis a rebéd, ugye, reggeli és ebéd határán étkezni, eredete angol, hát mi más is lenne, és állítólag amolyan vadászreggeliként kezdődött, amikor a hajnali hajtásból visszatérő vadászok éhesen rávetették magukat bármire, ami adódott. Persze az a…

Tovább
2021. november 20. VPierre
Kiskakukk gyalog

Kiskakukk gyalog

Talán azért lettem ilyen megátalkodott étterembejáró, mert kora kamasz koromban, amikor már felértem a kilincset, bemehettem az otthonomtól nem messze eső, Pozsonyi úti Kiskakukk étterembe. Elcsörömpölt a tizenötös villamos, én pedig óvatosan lépdelve a sárga keramitköveken benyitottam a sötét…

Tovább
2021. november 18. VPierre
Az A-KAC-fa utcai pastrami méltán világhírű

Az A-KAC-fa utcai pastrami méltán világhírű

Mazel Tov Nehéz bevallani, hogy szelíd ellenérzést táplálok a romkocsmák iránt. Ugyanakkor érteni vélem a kényszerből, pénzhiányból születő divatossá tett épületekhez, belső terekhez vonzódó mulatni vágyó ifjakat. Amíg arról van szó, hogy elfoglalunk egy helyet, amit a sajátunknak érzünk, és romos,…

Tovább
2021. november 05. VPierre
Damoklész kardja a Vérmezőn.

Damoklész kardja a Vérmezőn.

Az önirónia életmentő, és nincs olyan területe az életnek, ahol ez nélkülözhető lenne, még a gasztronómia sem kivétel. Ha egy éttermet Marischkának hívnak a Vérmező szomszédságában, így „sch” – val, akkor gondolhatjuk, hogy az egykori magyaroschkodást gúnyolja, vagy éppen, hogy elismeréssel adózik…

Tovább
süti beállítások módosítása