Pierre Kóstolgat

"De hol is van ez a Dabas? Van-e jó levegője, s jó vize?"

2021. december 23. VPierre

"De hol is van ez a Dabas? Van - e jó levegője, s jó vize?"

(Kossuth levele a börtönből édesanyjának, 1838 - ból, részlet)

Dabas – Deli Bisztró


A minap az aranyló őszben nekiindultunk páran, hogy megnézzük az ócsai pincéket. Valószínűtlenül a múltba vesző látvány tárult a szemünk elé az Öreg - hegyen sétálgatva. Nádfedeles pincék tucatjai, gádornyílásaikkal egyöntetűen dél – nyugati irányba tájolva állnak a dimbes – dombos tájban. A homokos talajba vájt meredek lejáratok felett sátortető alakú szelemen gerendák tartják a tömöttre vert nádtetőket, hátulról nézve olyan, mint egy nagyra nőtt ló fara, visszakötött lófarokkal, kontyos kialakítással, körben pedig, mintha egy öv futna, osztja optikailag két részre a faros kialakítást.

kontyos_pince.jpg

A hivatalos leírás így szól: „A gádor, előtér felett helyezkedik el a felszínen a náddal fedett tetőszerkezet. Két végén ollóágasra szerelt szelemen gerenda tartja a 3-6 m hosszú szarufákkal, lécekkel kialakított tetővázat. Erre 30-40 cm vastagságban verik fel a nádkötegeket, amelyeket csaptatóval (erős farúd esetleg öntözőcső) kötnek a tetőszerkezethez. Régen fűzvesszővel vagy mogyoróággal kötötték a nádat a lécekhez. A gerincet nádköteggel fedik, a tető végén lejtősen kontyolják.”

pince_ocsa.jpg

Egy teremtett lélekkel sem találkoztunk, lecsengett már a szüret, a pincék körül csend honolt, így bóklászásunk az ősi szellemet idéző pincesoron még inkább kedvezett a befelé forduló emlékezés elmélyült pillanatainak. Tagadhatatlanul van feszültsége ennek a helynek, minden látszólagos nyugalma ellenére is. A szabályosan ismétlődő alakzatok, és azok minden megszokottól eltérő atmoszférája azt sugallja, hogy bármikor felbukkanhatnak múltbéli szellemek, amelyek alakot öltve hirtelen benépesíthetik a tájat, végre értelmet adva a látványnak.

Aztán, talán, ahogy a nap állása delet sejtet, elillannak a szellemek, nem hallatszik már a nádi hegedű nyikorgása, elhallgat a citera is, éhség érzetünk ránt vissza a valóságba: ideje indulni.

kossuth.jpg

Így kerültünk a közeli Dabasra, ahol a Kossuth mellszobor tekintetének irányában, abban mindig bízhatunk, felfedeztünk egy bisztrót, a DABAS – Deli Bisztrót. Egy amolyan moderneskedő szolgáltatóház oldalában tündérien kialakított üvegkalitkában. Bent jól felszerelt csemegeüzlet, nemzetközi és hazai ínyencségekkel, és szemlátomást helyben lakó közönséggel zsúfolt asztalok látványa fogadott bennünket. Éppen csak jutott nekünk is egy igen szerény méretű asztal, ami a helyiség adottságait figyelembe véve, érthető. Ami viszont kevésbé, és kizárólag praktikus okokból teszem szóvá, hogy a konyhai vágódeszka imitációra applikált étlap, amiből négyet is kihoznak, teljesen beteríti az asztalt, kényelmetlen nézegetni, nehézkes, egyáltalán nem idevaló, de mindegy, ez legyen a legnagyobb probléma.

etlap_dabas.jpg

Bisztrófogások sorakoznak az étlapon, többnyire némi magyarba oltott sajátosságokkal spékelve. Háromféle levessel indítunk: parajleves rántott tojással, tárkonyos borjú ragu leves, és húsleves maceszgombóccal. De előtte még érlelt sajtválogatást kapunk beindítónak, olajbogyókkal, ami amúgy nagyon kedves gesztus, de inkább a csemegepult kínálatának bemutatását szolgálja, mintsem kezdőfalatok adekvát megjelenését. De ezt is csak a megszokás mondatja velem, bár ilyen érleltség szerint összeállított kóstolót inkább az étkezés végére tartogatnék.

sajtok_dabas.jpg

A parajleves felszínén található pirított fokhagyma chipsek az élvezhetőség határán innen vannak még, de talán egy két konfitált gerezd jobb szolgálatot tenne.

paraj_leves_betet.jpg

A rántott tojás, ami klasszikus trükk, sárgája, mert hiszen ez a lényeg, közepesen folyékony, de még az. Így szerencsére létrejön a paraj – lágy tojás fúzió.

parajleves.jpg

A leves határozottan hozza a paraj szelídített vadságát, kirobbanóan jó lehetne, ha némi diszkrét savasság gazdagítaná.

tarkonyos_leves.jpg

A tárkonyos leves, benne a csíkokra szelt hússal kiváló, végre egy rendesen megkomponált, friss tárkonnyal dúsított, kellően savas, fűszeres, mégis krémes érzeteket is produkáló készítmény.

husleves_vas.jpg

A húsleves, amit itt vasárnapiként becéznek, nem csak nevében az, hanem érezhetően hosszan gyöngyöztetett, házias leves, benne a maceszgombóc kissé tompa ízesítésű, bátrabb gyömbér adagolással már inkább emlékeztetne egy igazi maceszgombócra.

Előételek következnek. Pörcös lúdpástétom, frissen sütött burgonyás pogácsával.

ludpastetom.jpg

Nem bánom, hogy zsírpapíron tálalják, bár ez az irányzat kissé lecsengett, lényeg, hogy a pástétom, ha már vásári hentes kiszerelésben kerül elém, legalább olyan ütős is legyen, mint a vásári erőmérő, ami csak akkor csenget, ha a bábú felszalad a rámért csapástól, a pózna végéig. Ez a pástétom megállt valahol a félúton. A kissé eltúlzott méretű pogácsák lehetnének „szaftosabbak”, de amúgy az egész összeállítás jól van kitalálva, ízléses, tetszetős.

kecske_dabas.jpg

A grillezett kecskesajt, szárított paradicsommal, gránátalmával barátságos fogás, semmi túlgondolás, minden összetevő hozza a maga karakterét, egyszerűen jól illenek egymáshoz, amúgy egy kisebb étvágyú embernek akár főfogásként is elmenne.

A marhanyelvvel töltött rántott pacal iránt elfogultságot kell jelentsek, de anélkül is jól működő fogás, vegyes zöldség – saláta körítéssel főételnek is elmegy.

 pacal.jpg

 

A kőrösi fogas filé ittasan bármennyire is erőltetett megszólítás, működik, mármint a filé: szakszerűen készült, ropog a bőre, lemezes húsa pont jó.

fogas_1.jpg

A rizottó szintén az előírás szerinti „al onda”, vagyis hullámosan szaftos, megfelelő állagú rizsszemekkel, a sáfrányos rákmártás korrekt, bár sáfránynak sok nyomát nem érzem. Gusztusos étel. Nem találtam nyomát a Kőrös folyó vidékén a fogasnak, így aztán nem tudom eldönteni, hogy a „kőrösi” jelző, az eredetet jelöli, vagy esetleg készítési módot. Fogas ügyben nem könnyű a helyzet Magyarországon, eddigi tapasztalataim szerint az éttermek kazah illetőségű fogast használnak. A Kőrös – Halért Kft. honlapján találtam eladó süllőt, ami köztudottan növendék fogas, szóval lehet, hogy onnan származik az itteni. A fogas – süllőtenyésztés mai napig komoly szakmai kihívás, több tanulmány is foglalkozik a kérdéssel, nem teljesen megoldott a probléma.

galuska_hasab.jpg

A tojásos galuska minden idők kedvence. Számos újítási kísérleten átesett már, de valahogy, talán egyetlen kivétellel: Bábel étterem, szarvasgombás változat, ellenáll az újraértelmezésnek. Nem is baj, talán, hadd maradjon, olyan, amilyennek ismerjük. Elég lenne, ha az eredeti változatot szakszerűen készítenék, nagyjából úgy, mint egy szénégető spagettit. Kiváltképp egy vidéki bisztróban furcsállom, hogy a galuskából préselt hasáb készül, ezzel megfosztva a galuskát az egyenetlen felületre tapadó felhevült tojássárgája adta előnyöktől. Ezt a hasábosítást nagyon ellenzem, mert teljesen érthetetlen, hogy mi célt szolgál, se esztétikai, se használati előnye nincs, öncélú, újításnak gondolt geg, semmi más.

marhapofa.jpg

Ugyanez a hasábosított galuska a körete a marhapofa pörköltnek, amit komlóval puhítottak. Nincs is baj a hússal, egy könnyed érintésre megadja magát, használt a komló, mint a „pártos honfivér”. Vajon a lupulon, vagy a humulon puhítja a húst, nem tudom, de azt igen, hogy a komló keserű, lehet, hogy egyszerűbb lett volna azt közölni, hogy sörben puhult a hús. A galuska négyszögesítése itt sem vált be, sőt.

A mangalica hasaalja zöldség orgiával, házi tormás paszternák pürével poétikus névadása nem valaminek a hiányát igyekszik pótolni, hanem a látványhoz hű felsorolásnak minősíthető.

hasaalja.jpg

A „zöldség orgia” talán kissé túlzás, de kellőképpen változatos és mutatós is, a pürében a torma bátrabban is jelen lehetne, a hasaalja bőre ropog, szóval szépen egyben van ez a fogás, de a zöldség kompozícióból hiányoznak a határozott savak. A pecsenyelével kissé szűkmarkúan bánnak, pedig jó.

Kossuth iránymutatása nem hiábavaló, a felzárkózó vidék egyik gyöngyszeme van itten felfedezve, kérem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr3216750096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jossarian 2021.12.23. 15:48:00

Maceszgombóc húslevesbe... Számodra nem ünnep a Karácsony, ugy-e?

littke 2021.12.23. 18:03:52

"marhanyelvvel töltött rántott pacal"...én ezt rendelnék....

Benikuty 2021.12.23. 18:46:28

Ha nem találod a billentyűzeten azt az u-t, amin fordítva áll a vessző, nem kéne ragú-t írni. Elvégre értjük fonetikusan, hogy ragu.
Nem először teszed, és én addig olvasok, nem tovább.

na ki? 2021.12.24. 09:30:42

@Benikuty: Tartalmas, szép életed lehet, gratulálok!
süti beállítások módosítása