Pierre Kóstolgat

A rózsán ülő csalogány és a szarvasgomba

2021. június 08. VPierre

 

nightingale-and-rose-amani-warrington.jpg


A férfi, ahogy lehúzta a kezéről finom szattyánbőr kesztyűjét, pecsétgyűrűje címerébe vésve egy rózsán ülő csalogány látszott. A kéz erősen kapaszkodott a hajó korlátjába, bár sima vízen haladt a háromárbocos szkúner.

schooner.jpg

Dagadtak a vitorlák, a kötélzeten a szél muzsikált. A férfi a gyűrűjével kopogta finoman a taktust, és mintha egy dallamot is dúdolt volna, a kötélzeten játszó szél dallamát kottázta önkéntelenül. Velence városa, mint halvány tájkép tűnt fel a távolban, szivárványos színei összemosódtak a hajó sodrásában tarajosodó hullámokkal. A kerek arcú férfi derekára kötött lilás árnyalatban játszó széles selyemöve kiemelte kövérségét. Feszült rajta minden ruhadarab, az elefántcsont színű selyemmellény arany gombjait csak a kivételesen erős cérna tartotta vissza, hogy fejest ne pattanjanak a vízbe. Hirtelen felélénkült a szél, egyre erősebb lökésekkel dagasztotta a vitorlákat. A férfi tekintetét a szél ellen fordította, és tovább ütötte a taktust, mostmár a szél, a víz zúgása, és a feszülő kötélzet pengése adta a „viharzene” dallamát.

rossini.jpg

Rossini elégedetten vezényelte a viharzó természet kiszámíthatatlan löketeit, majd mintha csak keze intésére történt volna, elcsendesedtek a széllökések, a rohanó felhők bágyadtan megpihentek, a fájdalmasan súrlódó víz is elcsendesült, a hullámok fehér cakkos tarajukat vesztve simultak szelíden a hajó oldalához.

velece_sfumato.jpg

1813 május 9-ét írunk, ma este lesz Velencében a La scala di seta bemutatója. De ami ennél is fontosabb, végre hozzájuthat kedvencéhez, a libamájas rizottóhoz, szarvasgombával. És ekkor varázsütésre imbolyogva megjelent egy fehér kötényes pincér -kezében egy ezüsttálcát egyensúlyozva, rajta porcelán tányéron két kalácsszelet között egy sült fácánmellel-, megállt Rossini előtt. Közelebbről nézve egy jó maréknyi szarvasgomba ágyon pihent a fácánmell. Rossini keze megállt a dobolásban, közelebb hajolt, megszédült az átható illattól. Mohón nyúlt az ételért, de ekkor egy hirtelen széllöket nyomán megdőlt a hajó, Rossini egyensúlyát vesztve a vízbe ejtette a szarvasgombás fácánmellet. Elsírta magát, könnyeit hullatva nézte, ahogy a felhabosodó víz elnyeli az illatos ínyencséget. Nem sokszor sírt életében: egyszer, amikor az első operáját kifütyülték, másodszor, amikor Paganinit hallotta hegedülni, és most: a szarvasgomba hullámsírba hanyatlása ismét keserves könnyekre fakasztotta.

Croagnes Marseillestől északra, nagyjából száz kilométer távolságra helyezkedik el, de ez a jelentéktelennek tűnő helység arról híres, hogy egy bizonyos Joseph Talon, helyi paraszt az 1810-es években a disznai miatt, akiket makkoltatott, úgy döntött, hogy egy köves, kietlen területen, ahol semmilyen más kultúrnövény nem maradt volna meg, tölgyeket telepít.

joseph_talon.jpg

Az eddig tenyészthetetlennek tartott szarvasgomba a természetes élőhely létrehozását meghálálva igen nagy mennyiségben hozott termést, vagyis a kénes illatot kibocsátó szimbionták, amit jobb híján gombának mondanak, ott kapaszkodtak a föld alatt 50-70 cm mélyen, a tölgyek gyökerein. A kényes szaglású disznók azonnal kikaparták a kincs számba menő gumókat, amik ritkaságuk miatt nagyon értékesek: leginkább fűszerként használt termék, de vágyfokozóként is ismert.
Ezzel beindult a majdhogynem nagyüzeminek nevezhető szarvasgombatenyésztés, nemcsak Franciaországban, hanem néhány évtizeddel később az Osztrák–Magyar Monarchia területén is. Gróf Esterházy István birtokán az 1870-es években volt olyan év, hogy húsz mázsa fehér szarvasgomba termett természetes erdei körülmények között, amit szisztematikusan kutyák és disznók bevetésével takarítottak be.

szarvasboges_2019_2.jpg

Hogy miért szarvasgomba, amikor se nem szarvas, se nem gomba, arra állítólag az a magyarázat, hogy párzás idején a gímszarvasok feltúrják az erdő talaját, és így rátalálnak erre a földalatti ajzószerre, és ez fokozza a nőstények iránti vágyukat. A legenda szerint tényleg serkentő hatása van a „triflának”. Az lehet inkább az oka, hogy általában minden ritka és drága szer, éppen az elérhetetlensége miatt ajzószerként is funkcionál, a megszerzése kihívás, és már önmagában is erotikus cselekedet. Az a tény, hogy a sertések über érzékeny szaglására van szükség ahhoz, hogy felszínre kerüljön a szarvasgomba, külön pikantériája a dolognak, hiszen a tisztátalannak tartott -amúgy persze nem az- sertés röfögő orra kell ahhoz, hogy a túlfűtött emberi élvhajhászat kielégülhessen.

sertes_szarv.jpg

Amúgy, ha az emberfiának se kutyája, se malaca nincsen, akkor nem árt, ha ért a legyekhez, és tájékozott a botanikában is, mert ha felismeri a megfelelő tölgyet, és a tüskés szárnyú legyet, amely fajta előszeretettel petézik oda, ahol a föld alatt szarvasgomba rejtőzhet, akkor egy kis csákánnyal maga is képes kiásni a kincset anélkül, hogy kifinomult szaglása lenne.

Ha véletlen a perigordi erdőket járjuk, akkor a tölgyek körüli fekete, „kiégett” foltokat érdemes figyelni, mert ott nagy valószínűséggel szarvasgomba rejtőzik.

perigord-noir.jpg

És ha azok a bizonyos legyek is ott zizegnek, akkor egész biztos, hogy szarvasgombára leltünk. Bár a tenyésztők ezt a csákányos verziót nem igazán kedvelik, főleg, hogy minden ilyen akció illetéktelen behatolásnak számít, tekintve, hogy a perigordi fekete szarvasgomba aranyárban van.

truffle_fekete_perigord.jpg

A szarvasgombák leginkább a tölgyfélék gyökereihez kapcsolódnak, lehet molyhos tölgy, kocsányos tölgy, és csertölgy, de gyertyán gyökéren is megterem.

molyhos_tolgy.jpg

Franciaország, és Olaszország szarvasgomba nagyhatalom, mi magyarok a dicső múlt ellenére elvesztettük, mint annyi minden másban is, a vezető szerepünket. A hosszú évtizedeken át tartó szegénység elfeledtette még az illatát is. Mostanában kezd feléledni a szarvasgomba iránti kereslet, és már vannak triflakereső kutyáink is, sőt vannak bátrak és leleményesek, akik főfoglalkozásként űzik a szarvasgomba vadászatot, és megélnek belőle. Mindazonáltal a mi szarvasgombáink sajnos nem képesek felvenni a versenyt mondjuk, a perigordi fekete szarvasgombával, ami a világ legjobbja. Bár jelentős mennyiségű magyar szarvasgombát adnak el Olaszországban, olasz termésként.

foldben_sz_gomba.jpg

Ez is, mint minden jelentősebb nyersanyag, erősen terroir függő: talaj, időjárás, egyéb klimatikus viszonyok erősen befolyásolják a minőségét. A világ legjobb fehér szarvasgombája Olaszországban, Piemontban terem.

piemonte-10-11-tartufo-bianco.jpg

 

Az első magyarországi szarvasgomba ültetvényt Kondor Vilmos erdőmester létesítette 1901-ben, Litkén, nyári szarvasgombát termő erdőből gyűjtött tölgymakkról nevelt csemetézéssel. Ma a termesztők a növényi szaporítóanyagot (makkot, a facsemete gyökerét) gombaspórákkal vonják be, és így ültetik ki a gondosan előkészített termesztési területre.

tartufo_bianco_a_tajban.jpg

Az igazán jó szarvasgomba is csak tíz napig képes megőrizni a minőségét, átható illatát, aromáját közvetlen a kitúrása után. Ezért, ha rászántuk magunkat, hogy szarvasgombát vegyünk, és a kereskedőt is megtaláltuk, akkor az első kérdésünk az legyen, hogy mikor került a gumó az üzletbe, és mikor szedték. Az intenzív szarvasgomba aroma az idő múlásával fakul, gyengül. Az erős pézsmaillat jó jel a választásnál. Ezenkívül legalább 30-40 grammos, és a lehetőség szerint szabályos, nagyjából egy pingponglabdához hasonló formájú legyen. Ez a francia besorolás szerint extra fokozatú szarvasgomba. Ezután következik az első, meg a második kategória, és a besorolhatatlan, osztályon kívüli minőség, ami persze még mindig szarvasgomba, és egy rántottában igen csak feldobhatja a reggelünket.

truffle-hunting-tour-neive-700x450.jpg

Vannak hál’ istennek tartósítási megoldások. Ha minden kötél szakad, akkor becsomagolhatjuk fóliába a friss szarvasgombát, és egy légmentes dobozba téve lefagyaszthatjuk. Ebben az esetben hat hónapot ki fog bírni. Ha napi használatra tárolnánk, akkor a mosatlan szarvasgombát csomagoljuk papírszalvétába, és úgy tegyük egy éppen csak levegőző konténerbe, van ilyen, amelyiken szabályozható a levegőáramlás, és a hűtő alsó polcára, vagy az ajtóba tegyük, ahol kevésbé fagyos. Ha megpuhul a szarvasgomba, akkor azonnal fel kell használni.

A fekete szarvasgomba főzéskor adja ki magából a legtöbb aromát, ezért szószok készítéséhez, rizottókhoz használják, vagy roládok töltelékeként is használatos. Egy igazi libamáj terrine szarvasgomba nélkül félkarú óriás. Van fekete szarvasgombás fagylalt is, de az már tényleg a dekadencia csúcsa. A leghíresebb szarvasgombás étel a Tournedos Rossini, az étel a híres zeneszerző után kapta a nevét, aki a maga korában a legjobb párizsi éttermeket látogatta.

tournedos_r.jpg

Bélszín, libamáj, szarvasgomba, természetesen fekete, mert a fehér szarvasgomba aromáját a hő hamar megsemmisíti, és madeira. Lényegében minden luxus nyersanyag egy tányéron, ezek így együtt a gasztronómia tudatmódosító szerei. Már csak a kaviár hiányzik, de Rossinit nem kellett félteni, biztos eszébe jutott, hogy étkezéseit egy ibrik kaviárral kezdje.

tagliolini-with-white-truffle-2-500x375.jpg

Az aranyárban mozgó fehér szarvasgombát az utolsó pillanatban, frissen szeletelik rá az ételekre. A hatás lehengerlő, némelykor a fogyasztót könnyed ájulás környékezi, egyrészt az illat, másrészt a számla okán.
Vannak még a szarvasgombával ízesített feldolgozott termékek. Sajtok. Ebből az olasz fajták a legjobbak. Ízesítenek vajat is szarvasgombával. És van a vitatott értékű szarvasgomba olaj. Erről azt hinnénk a mi naiv értelmünkkel, hogy oliva olajban áztatott szarvasgomba reszelék adja az aromáját. Van ilyen is, de az majdnem annyiba kerül, mint a friss szarvasgomba, és nem ér semmit, mert a szarvasgomba nem kedveli a növényi zsiradékot, csak az állati eredetűt, abban képes átadni aromáit. A piacon lévő tömegterméknek minősülő szarvasgomba olajak szintetikus gyári készítmények.

(A 2,4-ditiapentán szerves kénvegyület. Színtelen folyadék, erős szagú. A 2,4-ditiapentán a formaldehid dimetil - ditioacetálja. A metil - merkaptán - a halitózis és a lábszag legfőbb aromás vegyülete, valamint a meteorizációban másodlagos vegyület - savval katalizált formaldehidhez adásával állítják elő.)

A természet is ismeri a replika fogalmát, és mit ad isten, éppen kínai eredetű a Tuber sinensis, ami megtévesztésig hasonló a perigordi Tuber melanosporum – hoz.

sinensis.jpg

Szemre szakértőket is megtévesztő a két szarvasgombafaj hasonlatossága, de közelebbről már egyértelmű, hogy se belső tartalmában, se aromájában nincs közük egymáshoz. A kínai olcsó, gumis állagú pár dolláros cucc, a perigordinak pedig több ezer dollár kilója, nagykereskedelmi áron számolva. A kínai ízben, textúrában kábé olyan, mint egy közönséges vadon növő erdei gomba.
Rossinit biztos nem lehetett volna vele megtéveszteni. Szóval csak óvatosan a szarvasgombákkal.

300275_gennaro_truffle_pasta_004-hybris.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr6016577520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antiindex 2021.06.08. 13:31:50

Szeretem a gombákat, de a szarvasgombával nem tudok mit kezdeni, eddig csak fura ízű ételeket (kolbász, spagetti) ettem szarvasgombával. Úgyhogy lényegtelen. Az országot felemelni meg nem fogja ez a bussines, még ha nagyhatalom lennénk is.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.09. 04:07:33

Érdemes megjegyezni, hogy mint annyi minden más, ez is szezonális. Az árusításra való időkorlátok tükrözik azt, mikor, melyiket érdemes gyűjteni, vagy a boltokban keresni. hu.wikibooks.org/wiki/Gomba/Ehet%C5%91_gomb%C3%A1k/Szarvasgomba_%C3%A1rus%C3%ADt%C3%A1s
A gomba fajta magyar elnevezése eltérhet az angol (nemzetközi) elnevezéstől, ezért érdemes a latin fajtanevet is ismerni. Például a piedmonti fehér szarvasgomba magyarul az isztriai szarvasgomba (Tuber Magnatum). Ami magyarul fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis), az nem is tartozik a Szarvasgomba (Tuber) nemzetségbe. A Tuber melanosporum a périgordi, ami hazánkban nem honos. Itthon a legmagasabb minőséget a téli szarvasgomba (Tuber brumale) képviseli, ami állítólag nem sokkal marad el a périgorditól és a piedmontitól. Nyáron piacokon bele lehet futni a homoki szarvasgombába, ami csak a magyar elnevezésében az (Mattirolomyces terfezoides).
De van olyan tájegység, ahol az őzlábgombát hívják szarvasgombának, mert állítólag megeszik a nagyvadak. Gombáknál elég nagy a kavarodás elnevezésekkel.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.09. 04:24:53

Nemrég újra kiadták a Dobos szakácskönyvet, amiben némelyik recept botrányosan sok szarvasgombával operál. A díszítésre szánt "ezüst nyársacskák" mindegyikén figyel legalább egy szarvasgomba. Ezeket szúrták sültekbe táláláshoz. A "szarvasgombával töltött lazacz" receptnél a 3 kiló 360 gramm lazachoz a csukahúst is tartalmazó töltelékbe 840!!! gramm szarvasgombát javasol megtisztítani a szerző. Nyilván a főúri konyha részeként.

Benikuty 2021.06.09. 06:31:40

A cikk élvezetes, de valahogy kimaradt az életemből ez az ínyencség.
@Gyalogrépa: ezzel úgy vagyok valahogy, mint a spárgával, de arra azért mérsékelten rámozdulok.

VPierre 2021.06.09. 10:34:29

@Gyalogrépa: Köszönöm a kiegészítést, nagy téma.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.06.10. 05:53:53

@Benikuty: Szerintem, aki jó barátságot ápol az érett rúzsflórás sajtokkal (pl. Munster) és az izmos kéksajtokkal (Stilton), azoknak bejöhet a szarvasgomba is. A nyári finom, télit még csak szagoltam (kinél másnál, mint a Gyurinál). Lebüdösözni lehet, de a termesztett csiperkének is az egyik azonosítójegye a vizeletre emlékeztető illat. Csak fáj kimondani. :)

Kedélyes Paraszt 2021.06.10. 12:12:09

@Gyalogrépa: vizeletszaga leginkább a sziki csiperkének van. A többi szerintem normál gombaillatú.

Benikuty 2021.06.10. 20:31:11

@VPierre: Ennek vonzónak kellene lennie? :D
süti beállítások módosítása