Pierre Kóstolgat

Má(ko)s tészta

2021. március 09. VPierre


A magyar kreativitás kétséget kizáróan világraszóló, legalább is mi, akik itthon ragadtunk gyakran hivatkozunk világhódító magyarokra, akik, ha nem is itthon valósították meg nagyratörő álmaikat, de a gyökereik valahol itt kezdtek szárba szökkenni, majd később úgy döntöttek, hogy a terebélyesedést már nem várják ki, áthelyezik magukat gyökerestül egy másik talajba, amit nem a honfivér öntözött oly bőségesen, hanem közönséges tápanyagok tettek termővé.
Számos területen hódít, és hódított a magyar szellem, kivéve a gasztronómiát. Persze ezt is csak halkan merem mondani, mert az általános vélekedés az, hogy Magyarország gasztronómiai nagyhatalom, és a magyar konyha remekei már rég meghódították a világot, lásd: gulyás, gulás, goulash, gulásch.
De vannak józanabbak is, akik elismerik, hogy a magyar konyha még nem hódította meg a világot, eléggé el nem ítélhető módon, de, ami késik, az nem múlik, csak akarat, elhatározás, és néhány jó étel, na meg világraszóló marketing szükséges ahhoz, hogy a magyarok a világ gasztronómiai térképén elfoglalhassák méltón megérdemelt helyüket, ahogy a kínaiak, franciák, olaszok. Már csak a magyar hiányzik, és ezzel teljessé válna a világ, amely ez idáig kénytelen volt nélkülözni a magyar virtussal azonos magyar ételek jelenlétét.
Mert, tényleg, hogy a bánatba lehetséges, hogy az egész világ behódolt az olasz konyhának, pedig az olasz államiság hozzánk képest gyerekcipőben jár, hát, akkor meg hogyan lehetséges, hogy ez a fránya, széthúzó, versengő kisállamokból, hercegségekből összeeszkábált ország gasztronómiája a világ összes kimondhatatlan és kimondható nevű városában, falujában jelen van. Nem fogom megfejteni, de az biztos, hogy már eddig is számosan voltak, akik az olasz példát szem előtt tartva, úgy gondolták, hogy ha nekik sikerülhetett, különös tekintettel arra, hogy ezt jobbára tésztaételekkel valósították meg, akkor, nosza, ezt mi is tudjuk. Ami valóban különös jelenség, hiszen a tésztaételek, még, ha minden nemzet kizárólagos jogot formál rá, globálisan elterjedt entitás, mondhatni, ősi étel, mindenütt a névadással próbálták lokalizálni, de a neveken kívül nincs jelentős eltérés. Közel azonos alapanyagok, rendkívül változatos formák, de jellemzően mégis az agrártársadalmak kialakulásának központjaiban meghonosodott tápláléknak minősül. A különböző szószok, és egyéb kiegészítők, az már más tészta.
De, hál’ istennek ma is vannak vállalkozó kedvű álmodozók, akik neki vágnak a lehetetlennek. Az a gyanúm, hogy a NUDLI, ez a frissen induló belvárosi „gyorsétterem” tulajdonosai, név szerint Gerendai Károly, és Jókuti Világevő András titkon világhódító terveket dédelgetnek. Nem véletlen fogalmazódott ez meg bennem, hanem maga Világevő egy bátortalan, a tészta étterem értelmét, perspektíváját firtató kérdésemre válaszolván említette az olasz példát, mintegy magától értetődőnek tételezve a jövőbeni terjeszkedést. Az éreztem, hogy a NUDLI, mint márka úgy terveztetett, hogy közérthető hangzásával, és tartalmával átléphesse a határokat, és elindulhasson világhódító útjára.

nudli_maszk.jpg

Nagyot nyeltem, szánalmas kishitűségemnek nem adtam hangot, nehogy én legyek, aki okvetetlenkedő okoskodásával megkérdőjelezem a projekt nagyszerűségét. Mit lehet tudni, lehet, hogy pont a nudli lesz az, ami térdre kényszeríti az olasz-kínai hegemóniát. Pofon egyszerű, csak éppen eddig senkinek nem jutott az eszébe.
Addig is, gondoltam, teszek egy próbát, persze a járványintézkedések miatt nem ülhettem be, az amúgy nem kis bátorságról tanúskodó friss nyitású étterembe. Mert, csak - csak elgondolkodtató a totális válság kellős közepén éttermet nyitni, úgy, hogy jelenleg csak kiszállításról lehet szó. Bemehetek, de csak annyi ideig tartózkodhatok ott, amíg összeállítják a csomagom, aztán sipirc. Elképzeltem, hogy milyen magyar, vagy ahhoz közeli ihletésű tészták lehetnek az étlapon. Legyen, mondjuk dödölle, vagy spatzle, schupfnudel, valamilyen töltött batyu, palacsinta, nokedli, tarhonya, találgattam magamban. A nokedlit kivéve egyiket sem találtam az étlapon. Van krumplis tészta, káposztás cvekedli, túrós csusza, mákos nudli, és lecsós galuska. Már, ami a tésztát illeti, persze ez sem kevés. A többi étel között is található olyan, amely tartalmaz tésztát, de nem főszereplőként. Aztán rájöttem, hogy a húsleves cérnametélttel is beletartozik a nudli koncepcióba.

nudli_leves.jpg

Kértem egyet, majd egy un. szombatos rakott bárányt, ami juhtúros tésztával van egybesütve. Krumplis tésztát, meg túrós csuszát. Meg kell adni, gusztusosan csomagolnak, kulturált, nagyjából környezetbarát kiszerelésben vihetem a zsákmányt.

pierre_nudli.jpg

Igyekeztem úgy válogatni, hogy még egy csúcsforgalmi hazaszállítást is kibírjanak az ételek. Szerencsémre a Pestről Budára irányuló forgalom nagyon gyér volt, így a leves még szinte meleg maradt, bár ez a megfelelő hőszigetelésű papíredénynek is köszönhető. Egy kicsit rámelegítettem, mert levest csak gőzölgő forrón érdemes enni. Jó ízű, inkább csont, mint húsleves, ölég vastag metélttel, amit még vidéken sem neveznének cérnának, amúgy tök rendben van, nem váltotta meg a világot, de érteni vélem az itteni szerepeltetését, mert furcsa módon, pont a húsleves, ez a háztartások kedvence gyakran lemarad az étlapokról. 1690 Ft. Hogy a krumplis tészta mennyire magyar eredetű, azt nem tudom, de az biztos, hogy több generáció vészelte át a legnehezebb időket ezzel az étellel.

krumplis_teszta_2.jpg

Soha nem tartozott az ínyenc falatok közé, hacsak nem több napos éhezés után jutott hozzá a delikvens. Aztán volt ez megvetett proli fogás, amihez a felkapaszkodottak már nem akartak visszatérni, már babonából sem, mert jobb elfelejteni a szegénységet. Manapság a vendéglátásban retró kicsengése van, ami értelemszerűen a hazai vendégek megszólítását feltételezi. Bár félő, hogy egy belvárosi étterem, ahol 1790 Ft egy adag krumplis tészta jobbára a majd remélhetőleg feléledő turizmussal számol, és kevésbé a hazai fogyasztókkal. Nekik feltehetően a krumplis tészta értelmezhetetlen kombináció, ahol józan ésszel nehéz megmagyarázni, hogy ezek mit keresnek együtt, ráadásul paprikával színesítve. De az is lehet, hogy pont ez a kissé abszurd párosítás fejezi ki a legtalálóbban a magyar mentalitást, mint az öv és a nadrágtartó együttes viselete.

krumplis_teszta.jpg


A rakott bárány erdélyi módon szenzációs étel, és a végtelenségig bírja az újramelegítést, ha egy kicsit szaftosabb lenne, nem érhetné szó a ház elejét, de így is komoly potenciál van ebben az ételben, valójában ez lenne a magyar lasagne. Ez 3890 Ft.

nudli_kovi_2.jpg

A másik ilyen a túrós csusza, kipróbáltam, hogy harmadnap újraélesztettem, működött, sok szalonna, pörc, kissé bepöndörödtek a tésztasarkok, de, hát az rendben van, sőt, alapból olyannak kell lennie. 2490 Ft.
Ez nem egy pincérek vezérelte hely, hanem mindenki odaáll a rendelési pulthoz, ez a helység hátsó fertályában van, kiválasztja az ételt, majd elől, a bejárathoz közel a látványkonyhánál kivárja a sorát, és a megkapott étellel leül oda, ahol éppen hely van. Pörgős megoldás, csak győzze a konyha.
Hogy aztán ezzel a munícióval ki lehet-e lépni a nemzetközi porondra, és olasz mintára benépesíteni nudlival a világot, ahogy a spagetti, meg a pizza leigázta a fogyasztókat, az a jövő zenéje, én mindenesetre reménykedek, ránk férne már egy kis siker.

A MÁKOS NUDLI

makos_nudli.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr1316455568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2021.03.10. 20:32:37

Egy maszk nem ártott volna átvételkor.

élhetetlen 2021.03.10. 21:42:50

Nekem is ez jutott eszembe a cérnametéltről a húslevesben, hogy ez inkább madzag metélt, amit nem ismerek húslevesben, azaz nem kellett volna házasítani a görcslevest a húslevessel. Vagy ez spagetti?
A krumplis tészta jó. Csak össze kéne törni a zsiradékon, hagymán párolt, paprikával ízesített krumplit, hogy „bevonja” a tésztát, mert ez az egy kocka krumpli, egy falat tészta, ez értelmezhetetlen. El is lehetne adni turistáknak is, zárójelben magyarázattal, „Hagymás, paprikás tört krumplival ízesített tészta”, és három falatnyi kóstoló adaggal. Kóstolás után lehet, hogy megvennék.
A nudli. Az olaszok sem tudták volna eladni a gnocchi-t, ha ekkora darabokat tettek volna egy tányérra, az biztos. Ez agyament. Nincs az a marketing, ami ezt meg tudná etetni velem. (Mi ez, merjünk nagyok lenni?).
Ami üthetne, és nincs nyugaton. A lángos, mint fő étel. 40 éve jártam rendszeresen a Kecskeméti utcai Alföldi sörözőbe, ott volt velős lángos (sertésvelővel), csikós lángos (kolbászkarikákkal), lecsós lángos, ezekhez elég lenne egy ételfotó. Ehhez egy sztori, Párizsból vendégem volt egy Elefántparton született srác, gondolta megviccelem, elvittem lángosozni. Meglátta, felcsillant a szeme, már húsz éve nem evett ilyet. A mamája szokta sütni vasárnap reggelire. Nem kamuzott, mondta, hogy a mama néha káposztát is reszelt bele, ez a mi káposztás lángosunk. Lehet, hogy nem tisztán magyar, de Európában el lehet adni így.
A nokedli. Lehet köret, lehet lecsós is, ez már két esélyes, mert a paprikás krumpliba is lehet nokedlit főzni, de az akkor paprikás krumpli nokedlivel, vagy nokedli paprikás krumplival? Ezt csak azért, mert a lecsós nokedli hasonló eset, mert a nokedlis lecsónak is ugyanolyan az íze. Egy egyszerűbb verzió, a családi neve „piros nokedli volt”, zsiradékon dinsztelt hagyma, őrölt paprika, só, és erre szedtük ki a nokedlit, aztán megkevertük, és jöhetett mellé a fejes saláta. Több körrel ízletesebb, mint a tojásos nokedli. Bocs, hosszú lett, szakértő sem vagyok, de ettől a nudlitól elszállt az agyam.

ekat 2021.03.11. 09:22:10

A híresebb olasz tészták és a(z autentikus) pizzák ízes és zseniálisan összerakott ételek, ellentétben a krumplis és káposztás tésztával, amik ehetőek ugyan, és finomak is, de unalmasak.
A mákos nudlit egy random európai csak desszertnek lenne képes értelmezni. Na jó, esetleg az osztrákokat kivéve.
Én is úgy gondolom, hogy a lángos lehetne a legtutibb magyar streetfood. Meg az is jó ötlet volt, amikor valakik valamibe :) töltöttek pörköltet (Pörköltöző?), de kóstolni nem kóstoltam sajnos.
Rakott bárányról meg ki hallott valaha Magyarországon? :)

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.03.11. 11:43:26

Érdekes poszt, szépen kidolgozott, hangulatos és jól felépített.

Azért a magyar konyha egyike azon dolgoknak amik csak itthon világhírűek :)

És ez nem csak a viszonylagos ismeretlenség kérdése. Egyszerűen nem rendelkezünk olyan átütő dolgokkal, ami miatt egy francia vagy olasz azt mondaná, ma nem thai vagy indiai étterembe megyünk hanem magyarba...

Amellett hogy rengeteg dolog amit eszünk nem magyar, hanem Európa messze tájain is bennszülött, ráadásul az adott régióján kívül máshol senkinek sem jutna eszébe hogy Elzászi hurkát vagy bécsi szeletet rendeljen. Strasbourgtól és Dublintól Varsóig és Erdélyig ismert a disznótoros, ezzel nehéz áttörést elérni.

Amennyire én látom, nyugaton a tényleg magyaros ételek a 2004 óta tömegesebben kint élő generáció mentén terjedtek el, a helyiek között nem látom hogy különösebben meg tudnának telepedni.

Aki pedig abban bízik hogy a magyar(osch) ételek népszerűtlensége mindössze a marketing hiányának tudható be megint ki kell ábrándítsam. A túró rudi nem magyar (és nem észak-keleti szláv) ismerőseim között nem lelet kifejezett rajongótáborra.

A mákos tészta pedig egyenesen az ördögtől való gondolat, olyan furcsaság mint nekem a lekváros csíktészta, vagy az agyoncukrozott paradicsomos káposzta.

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 12:05:07

A szerzőnek sürgős tanulmányozásra:
helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh12

Mert ez így valami förtelem, nem írás.

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 12:21:29

@élhetetlen:
Nagyon fasza lángost lehetett kapni az Arany János utcai metróállomásnál éjjel-nappal, amíg a felújítás miatt be nem zárták. Volt vagy 30-féle. Sorban álltak magyarok-külföldiek.

Mellesleg ez az Elefántpart merre van? A Duna-part valamelyik része?
@ekat:
"Rakott bárányról meg ki hallott valaha Magyarországon? :)"
Való igaz, ez a Közel-Keleten divatos, ahol a kecskebaszó szakmunkás időnként a bárányt is megrakja.

Ha neked a káposztás meg krumplis tészta csak ehető, de unalmas, akkor még csak szarul elkészítettet ettél eddig.

Ami a mákos tésztát-nudlit illeti, több külföldi ismerőssel megpróbáltam megkóstoltatni, már a mák szónál elment a kedvük, merthogy kábítószer (hiába magyaráztam, hogy nem a magja, a gubója az, amiből kábítószer lesz), de aki megkóstolta, az is az első falat után kiköpte. Még a hagymás zsíros kenyeret is jobban fogadták, pedig azért elsőre ott is a hányinger kerülgette őket.

@Ződ2000:
A Túró Rudi (nagybetű, mert márkanév) ebben a formában magyar, a Szirók (talán sajtocskának lehetne fordítani), amelyből származik, valóban orosz, de eléggé más állag (jóval krémesebb) és ízvilág, akik érdekel, a budapesti Arbat boltokban be lehet szerezni az eredeti alapverziót meg még 4-5 fajta ízesítésűt. Mondjuk nem olcsó, de az Arbatokban semmi sem az, viszont vannak fasza orosz ételeik. Tényleg faszák.

A világban elterjedt egyetlen magyar étel a goulash/gulasch néven ismert valójában nem gulyásleves, hanem pörkölt (a gulyáslevest nem ismerik). De az sem annyira egyedi, csak máshol ragunak vagy angolul pl. stew-nak nevezik. Nem egészen ugyanaz, de eléggé hasonló.

Jeno Kinezer 2021.03.11. 13:00:24

Aki sok helyen jart mar kulfoldon, az pontosan latja, hogy a magyar etel hosszabb tavon eladhatatlan ==> sorra zarnak be a magyar ettermek olyan helyeken, ahol regota megeltek (London, New York, Moszkva, stb). Ennek tobb oka van: a magyar diaszpora asszimilacioja, ill eltunese (New York), a magyarok eltunese (Moszkva). Ami lathato, hogy sehol sincs igeny ra a huszonegyedik szazadban magyarok nelkul (van ahol veluk sem). Eleg nehez innet nyerni...

De, ha egy optimista, tokevel is rendelkezo emberke megis belevagna, mi lenne a baj:
1) alapanyagok kizaro oka #1. ott kezdodik a dolog, hogy a vilag kb fele (muszlim + zsido + brit India) nem nagyon tud mit megenni a klasszikus magyar fogasokbol vallasi okokbol.
2) alapanyagok #2: azok az alapanyagok, amiket a magyar konyha tultol: paprika, turo, tejfol, mak, felig-meddig a disznohus egyszeruen vagy nem ismertek es ezaltal elerhetoek (turo, mak, diszno a vilag feleben), vagy nem jo minoseguk helyben (paprika)
3) nem nagyon illik bele az egeszseges eletmodba az alfoldi parasztkonyhan alapulo atlagmenu (gulyas, porkolt, stb) szemben a japan, thai, perui, vietnam, stb vonallal
4) nincs tengeri etelunk, edesvizi halakat nem sokan esznek, mi sem nagyon.
5) sult husokkal kifejezetten szarul allunk
6) nehez gyorskajasitani a klasszik eteleket: gulyas + porkolt vonal orakig keszul, szemben az olasz teszta / kinai vok / szusi vonallal, ahol 5-10 perc alatt rendelestol megkapod.
7) a "hires" magyar izkombinaciok vegletes reakciokat valtanak a veluk probalkozokbol: sok-sok ev kulfoldi elet miatti kostoltatas alapjan mondhatom, hogy a vilag legjobb turogombocat ill turostesztajat is max 50%-a a kostoloknak fogja meg egyszer megprobalni az eletben, a makos tesztat nyugati emberekre ratukmalni szinte lehetetlen (sok helyen ugye be van tiltva a mak arusitasa), tojasos galuskatol sokan kifutnak a vilagbol, harcsaporkolt kapros turoscsuszaval: fuck me running...

ugyhogy good luck annak, aki elkezdi, szerintem Jokuti es Gerendai nem gondolkodnak vilaghoditasban, ennel ok jobban ertenek hozza.

optimista gondolatok zaraskeppen:
- amit kivetel nelkul mindenki komal, az a paprikas csirke galuskaval.
- ami szerintem menne: kurtoskalacs (Izraelben befutott Kurtos neven) a fun element miatt; erdelyi salatakra/zoldseges kajakra epito vonal, langos talan

Kivlov 2021.03.11. 13:02:29

@Emmett Brown:
Mert? Megfertőződik az ebéd? :D

várom a levelet 2021.03.11. 14:09:23

pedig állítólag a magyar konyha világhírű. ki szerint?

élhetetlen 2021.03.11. 15:14:10

@horrorpornó bábszínház: Toll a füledbe dekorációnak, hogy szebb legyél. Kimaradt a csont az Elefántpartból? Keresd a levesben, Pierre úgyis azt írta, hogy inkább csontleves volt. De ugye, azért értetted, mit akartam írni?

horrorpornó bábszínház 2021.03.11. 16:53:54

@Jeno Kinezer:
És akkor olyanokról még nem is beszéltél, mint a perezselyemgyökér (hülyébbeknek fehérrépa), ami talán az osztrákoknál meg a németeknél van még, de sehol máshol, más helyeken csak a petrezselyem zöldjét (levelét) használják, és a gyökér maga cérnavékonyságú semmi.

A világ fele, amit említesz, inkább a negyede (muszlimok, zsidók - Indiában és Kínában a disznóhús okés, és ez a két ország együtt a világ harmada).
A mák nem a világ felében, hanem kb. 98%-án nem étel. Tényleg rájuk sem lehet tukmálni, a többségre még kóstolás szintjén sem. Érdekes, mert míg a diós tésztával/bejglivel a többségnek nem volt kifogása, addig a mákossal mindenkinek.
A paprika valóban nem a legjobb minőségű, de egy étteremnek kell nagyon nagy forgalom esetén és mondjuk évi 100 kg, annyit Magyarországról beszerezni nem egy nagy varázslat. Lenne.

Az igazi szusi azért szintén nem kapkodva készül.

A lángos azért szintén nem nagyon passzol az egészséges életmódhoz. :-)

Kopasz Szuzukis 2021.03.11. 19:22:23

A lángos sem igazi magyar találmány. Először 1835-ben, a nápolyi pestisjárvány alatt sütöttek lángost a járványkórházak mellett. Mivel ott nem volt kemence, így Margherita királyné javaslatára a vásározó pecsenyesütők tűzhelyein olívaolajban sütötték ki a pizzatésztát. Margherita királyné egyébként aktívan, ápolónőként vett részt a betegek gondozásában. Hálából a nápolyiak róla nevezték el a Margherita pizzát.

horrorpornó bábszínház 2021.03.12. 11:57:02

@Kopasz Szuzukis:
És kiről nevezték el akkor a lángost?
(Egyébként messze nem ugyanolyan tésztából készül a kettő, de gondolom, ez lényegtelen.)

Örömhernyó 2021.03.31. 06:49:38

A helység és a helyiség szó keverése miatt faszkorbács jár.

@Jeno Kinezer: A kürtőskalács majdnem mindenhol sikeres. Igaz itt Ázsiában nem hasonlít a magyar, erdélyi változatra, de a legnagyobb mocsokság, hogy itt, ahol élek valami élelmes sárga tetű le is védette a Kürtős nevet, ez pedig olyan hajmeresztő dolog, mintha valaki a pizza, hot dog vagy tom yum, phô neveket védetné le. Ezek ugyanis mind public domain. Úgyhogy aki itt Ázsiában akarna kürtőskalácsot árulni, annak előbb perelnie kellene ezt a senkiházit, aki itt levédette a nevet. Amúgy a kürtőskalács, amit itt ez a cég árul, nagyon rossz, a tészta, az ízesítés és a sütés technológiája is szar, de nem is az a céljuk hogy a kürtőskalács árusításából meggazdagodjanak, hanem hogy a nevet birtokolják itt, franchise jogokkal üzleteljenek. Szerintem a lángos is hasonló sorsra jutna, ha megtudnák, hogy létezik.
A kürtöskalács azért is népszerű, mert a cseheknél is létezik, Prágába rengeteg ázsiai turista látogatott és ottani utcai árusoktól ismerik.

Ezen kívül sok keresnivalója nincs a magyar gasztronómiának a nemzetközi porondon. A vilagevős modoros pasas sehova nem fog terjeszkedni, elég ez az egy hely, turisták egyszer megkóstolják, mert mindenhol reklámozzák majd, ez pont elég bevételt termel majd. A magyarok se fognak egynél többször ott enni, ilyen árak mellett.

VPierre 2021.03.31. 08:10:17

@Örömhernyó: legyen kutyakorbács, kösz, figyelmetlen voltam.

fkv.115 2021.05.09. 08:29:57

@Jeno Kinezer: "a vilag kb fele (muszlim + zsido + brit India) nem nagyon tud mit megenni a klasszikus magyar fogasokbol vallasi okokbol"

Ez csak jó (nekünk). Lassan annyi hiába születettel árasztják el a Földet, hogy nem jut mindenkinek kaja, erre ezek pont távol tartják magukat a mi kajánktól, akkor is éhen fognak dögleni, mi meg jókat zabálni, ha már a seggükön folyik ki a gyomorsav éhségükben. :)

fkv.115 2021.05.09. 08:31:18

@várom a levelet: Miért, tudsz jobbat mondani egy gulyáslevesnél? Nem? Akkor meg?

fkv.115 2021.05.09. 08:34:35

@horrorpornó bábszínház: Dehogynem, csak nem irodai seggenülésre lett tervezve több 1000 éve ez az étrend. A nagyszülők csak ilyeneket ettek, mégis az 50 kilót súrolták alulról. Mert ők lemozogták nap közben kapálással, miegymással. Egy fűvelevessel éhenhaltak volna.
süti beállítások módosítása