Pierre Kóstolgat

Mikor ehet a kutya hamburgert

2022. augusztus 12. VPierre

 

fallikus.jpg
Alapvetően egy vidám történettel jönnék, elvégre nyár van, semminek nincs súlya. Tinglitangli kis szösszenet arról, hogy az új MOL székház árnyékában kialakított strandon, sőt beachen milyen élményben volt részem. Monumentális ez a kábé 28+ emeletes épület, amihez egy dinoszauruszi oldaltest is hozzáépült, ami kissé nehézkessé teszi a látványt, de ez nyilván attól is van, hogy egyelőre egymagában áll ezzel a mérettel. Ha majd lesznek még hozzá hasonlók, akkor valószínűleg megváltoznak az arányok. Amúgy példamutatóan kulturált környezetet sikerült kiépíteni a környéken, a füvesített parkrész állaga, a fű minősége, karbantartása kifogástalan, pedig ebben a szárazságban ez nem lehet könnyű feladat, szinte mindenütt máshol kiégett pázsitokat, gondozatlan hervadt sárgába forduló növényzetet látok.

strand.jpg

A strand minden porcikája extra, a fű, a kavics, a vízparti napozóágyak, a sásszerű bokrokat megvilágító világítótestek, minden olyan, mintha egy jó ízlésű gazdag ember magának építette volna, el van kerítve a szomszédos parktól.

foodtruck_4.jpg

Ez a SHO Beach, ahol a belvárosi MÁK bisztró üzemeltet két egységet is, az egyik egy a strandtól távolabbi, lekövezett placcon álló foodtruck, amelyben egyszerűbb, de azért MÁK féle kreatív csavarocskákkal kidolgozott strandételek kaphatók. És van egy a strandtól teljesen lekerített, de a fő kerítésen belül egy magasabban fekvő, három oldalról ráccsal elkerített terasz, asztalokkal, és egy hosszú kiszolgáló pulttal, ami szintén MÁK üzemeltetésű, ahol új hullámos burgerek kaphatók többek között.

felso_vedett_terasz_mak.jpg

Ez eddig még egyáltalán nem vicces. Azért részleteztem a lekövezett teraszok fekvését, kialakítását, távolságukat, szeparáltságukat a strandtól, mert ennek a továbbiakban lesz jelentősége.

ures_placc_ft.jpg

Egy kánikulai vasárnap délután a feleségemmel, és tündéri kiskutyánkkal, egy havapooval, kiautóztunk a fentebb említett környékre, előbb a Kopaszi gáttal próbálkoztunk, de ott vastagon áthúzott kutyafej jelzés fogadott bennünket. Hogy, miért azt nem nagyon tudom értelmezni, hiszen ott jószerivel sétaút van, és éttermek, nagy teraszokkal, de nem volt kedvem hosszan lamentálni az ügyön. Átmentünk a felhőkarcoló árnyékába, és megpróbálkoztunk a SHO Beachel, ahol ugyanaz a tiltó jel fogadott. Itt ezt jobban értettem, mert egy nyilvános strandon, ahol gondozott fű van, és minden egyéb, nincs a kutyának keresnivalója, nem megoldható higiéniásan.

karszalagok.jpg

De, ahogy az 1700 Ft-os strandbelépő befizetése után,- ebben nincs benne az ágy és törülköző használat, az még 2500 lenne,- körbejártam és konstatáltam, hogy a vendéglátó egységek közül a nagyobb elkerített, lekövezett terasz alkalmas lehet kutyák befogadására. Fegyelmezett kutyatartó számára ez nem kérdés, póráz, ürülékzsák, ha netalántán rájönne a kutyára, ami persze nem létezik, hiszen normál üzemmódban kutyát az éttermek zárt terébe is be szabad vinni, és a gazda képes féken tartani az ebet, időben kivinni satöbbi, nem részletezem. Itt ezt nem kockáztatják, kutyáknak ide belépni tilos, bár hangsúlyozom a kialakítás simán lehetővé tenné.

osveny_str.jpg

Nincs kivel vitatkozni erről, tilos, és kész. Nem az étterem üzemeltetője a ludas, hiszen ez bérlemény, hanem a tulajdonos tiltja kutyák bevitelét. Megteheti, de szerintem rosszul teszi. Nem vagyok elvakult kutyatartó, tudom, hogy a kutya nem ember, hanem kutya, józan érzelmekkel viseltetek irántuk, bár gyakran megállapítom, hogy számos kutya rendelkezik emberi tulajdonságokkal és képesek is azt kifejezni, érzelmi intelligenciájuk is gyakran fejlettebb, mint sok emberé. Megkockáztatom, hogy, aki a tiltást bevezette egyáltalán nem ismeri a kutyákat, de az embereket sem nagyon, nyilván nincs rászorulva az üzleti tanácsaimra, de szerintem üzletileg sem helyes döntés, olyanokat idegenít el egy ilyen döntés, kutyatartókat, akik érzékenysége sokszor többszöröse az átlagénál, és van gyakorlatuk a jogaik érvényesítésében. Szóval nagyon rossz a tiltás akusztikája, ellentmond annak a kulturált megvalósításnak, ami az egész környezetet jellemzi. Nem a megoldásra fókuszál, hanem kizár, tilt.

Mi már késő délután érkeztünk, nem strandolni akartunk, csak enni, az amúgy teljesen üres teraszon, de kutyával ez nem megvalósítható.

fagyis.jpg

fagyi_atveve.jpg

marc_keren_tul.jpg

 

burger_pulton.jpg

asztalon_sor_burger.jpg

keritesnel_sor_burger.jpg

kutya_szajat_nyalja.jpg

Gondoltam végig csinálom, hogy miként játszható ki a tiltás, nem a kutyát csempésztem be, hanem befizettem a strandbelépőt, mint később kiderült teljesen feleslegesen, javukra szól, hogy, amikor kiderült, hogy csak ételért megyek, akkor felajánlották, hogy visszaváltják a jegyet, mert az evéshez egy lefogyasztható 2500 Ft-os gasztrójegyet kell vennem. Meg is vettem, a strandjegyet nem váltottam vissza, mert a helyzet minden kedves kis negatívumát ki akartam élvezni. Bementem, vettem egy hamburgert, sört, fagylaltot, és azt csempésztem ki a területről és a felhőkarcoló árnyékában megettük a cuccot. Ez így 6 és 7 ezer között megállt.

 sor_burger_felhokarcolo_arnyekaban.jpg

Az angus burger amúgy egész jó, talán a páncélként rásütött tojás kevésbé, de az sem volt zavaró, mert a hús szaftos maradt így is. Alig jutott nekem, de, ahogy elnéztem Marcipán elégedetten nyalogatta a szája szélét.

strand_kivulrol_plakatokkal.jpg

A beígért vidámságot inkább az akcióról készült fotók tartalmazzák. Nincs harag, de nem hiszem, hogy csak az én csőrömet csípi ez a barátságtalan szabályozás.

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr7917905039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2022.08.12. 13:07:50

No, oda sem megyünk! :D

littke 2022.08.12. 15:27:06

Ez a kutya kitiltás tényleg bosszantó. Persze az EU-ban jóval jobb a helyzet, sok neves étterembe lehet kutyát (jól viselkedőt) bevinni, az egyszerűbb éttermekben meg nem ritka hogy a tulaj kutyája üdvözöl.

Ide kell jönni Észak Amerikába, hogy a kutya kitiltás fellegvárát tapasztaljad.
Kutyát semilyen étterembe nem lehet vinni, még a kertes kint űlősbe sem, ez a tilalom magasról jön, az étterem tulaja bele nem szólhat.

Állítólag a jó hatóságok egészségünket védik e módon.

Nade kutyát nem vihetsz fel a tömegközlekedésre sem, se a legtöbb taxiba, se a vonatra sem.
süti beállítások módosítása