Pierre Kóstolgat

Színek és évjáratok

2021. december 11. VPierre

A jelen egyetlen vigasza, hogy volt múlt: ezt én mondom

Egy régi borkóstoló, talán meg sem történt, megtalált jegyzetei.

Éthosz anthropo daimon – az ember sorsa a jelleme. A jellem drámája a sors: a színjáték.

hamvas-bela_22.jpg

Az életben egyetlen dolog számít, a létezés függőleges tengelye. Hamvas szerint. Ha borról van szó, főleg, ha kivételes nagyságú borokról, akkor jogosan bukkan fel Hamvas.

A jelen egyetlen vigasza, hogy volt múlt. Ezt már én teszem hozzá.

Egy vertikális borkóstolón, a létezés függőleges tengelyén ülök, nem is akárkivel, hanem Szepsy Istvánnal és a Szent Tamás dűlő furmintjait kóstoljuk 2011 – től visszafelé egész 2003 – ig.

szepsy_duloben.jpg

Karnevál és főhőse: Bormester. Iszunk, csak a pohár és a benne sárgálló bor számít. Még nem tudunk semmit. Hamvas arcvonásait látom egy régi megfakult fényképen. Viseletes öltönyben ül, a napfénytől hunyorog, szeme sarkában ezernyi ránc, közönséges az orra, eluralkodik az arcán, beleszagol a reménytelenségbe, a kisszerű értelmetlenségbe. Mosolyog: ajkai keskenyek. Aztán a fosztóképzők leperegnek: az értelem reménybe fagy. Befagyott mosoly, egyszeri napállás, kozmikus részvétlenség.

Bormester. Weinmeister. Innen csak egy ugrás, nekem legalább is, hiszen bort iszunk, Werckmeister a jól temperált hangolások mestere, ahol megmarad a hangnemek eltérő jellege, a hármashangzatok más-más mértékben temperáltak. Eltérően szólnak, és ez a lényeg.
Borom szelíden örvénylik, körbe szalad a pohárban, majd ellentétes irányban iramlik. Hangolom.

Szepsy István bor hittérítő. Emellett bormester. Pont.

A dűlő neve Szent Tamás, a férfi, aki összhangba hozta Arisztotelész filozófiáját a keresztény tanítással, a természetes értelem tudományát a kinyilatkoztatáson alapuló teológiával. Vallotta, hogy a tudás egyedül az értelem képessége, a hit viszont az értelemé és az akaraté. Tamás szerint mind a kettő Istentől ered, ezért nem mondhatnak ellent egymásnak.

aquinoi.jpg

Ha borról van szó, akkor hit, értelem, akarat hármashangzata munkálkodik együtt. Szepsy is ezt vallja.
Furmintról van szó, mi másról.

furmint_2.jpg

Későn, október második felében érő fajta. Fürtje laza, átlagsúlya 10 dkg, bogyói sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, elég vastag a héjuk, ropogósak, lédúsak. Értelemszerűen fogékonyak a botrytisre. A fajtára jellemző illatok a körte, birs és szegfűszeg.

botrytis_riesling.jpg

Ha igaz 1623 –ban telepítettek először furmintot Tokajban, bár bort már az előző évben ’22-ben is szállítottak Lengyelországba vagy 23 ezer litert kerek számban. 1623 másképp is nevezetes év volt, mert Löknél Bethlen serege átkelt a Tiszán és még ugyanezen a napon Tokajba érkezett.

bethlen.jpg

Talán birtokai is voltak arrafelé és a jó bort sem vetette meg a fejedelem. Télre kitört a pestisjárvány, farkasordító hideg volt és szemérmetlen drágaság is nehezítette a túlélést. A furmint nem tudta, nem érzett semmit ebből, szemlátomást jó helyre érkezett, mert igen csak meghonosodott, mintha soha sehol máshol nem lett volna.

wilhelm_schickard_1632.jpg

Csak az univerzális kitekintés végett említem, hogy ugyanebben az évben 1623 –ban egy Wilhelm Schickard nevű ezermester fogaskerék meghajtású számológépet készített, így nem volt nehéz kiszámítani, hogy ’24 – ben 372 ezer liter bort szállítottak Tokajból a legnagyobb felvevőpiacra: Lengyelországba. Borissza népek laktak arra akkoriban.

 A Kóstoló

Butéliából, szép hosszú nyakú, múltat idéző palackból töltögetünk. Sorban, visszafelé az időben haladunk. A 2011 – esbe bele kortyolunk. Meleg évjárat, könnyedebb, magasabb alkohol, alacsonyabb sav tartalommal, viszont összetettebb, de vékonyabb is, ugyanakkor vibráló ízvilág. Talán a szakaszos szüretelés is hozzájárult ehhez. Van benne fa rendesen. Nagy bornak ígérkezik.

Jön a ’10 – es. Csapadékos, hűvös évjárat volt, a fiatal szőlő aránya kb 35%, a többi idősebb. Egy évig volt hordóban, valójában jól bírja a fát, érett sav és tannin tartalom jellemzi. Felrobban a szájban, szárazon indít, néhol sós, ásványos, majd a végén kifakad és édességet hagy maga után. Ennek a bornak ténylegesen ez a varázsa.

A ’09- esben erősebben dominál a cukor, belekúszik az édes tartományba, jó helyen van megállítva, ettől sokszínű, sokrétegű a bor, a sav is rendben van. A zeolit és a hosszú gyökérzet rétegzett ásványosságot kölcsönöz a bornak, ami az édesben meglepetés löketeket produkál. Ezért utánozhatatlan ez a bor, mert a fogyasztó pH értéke is befolyásolja, persze tudományosan nem bizonyított, de én hiszek benne. A talajváltozatok is adják az íz gazdagságot.

A ’08 – asban érezhető a stílusváltás, hideg évjárat volt. A sav 6 alatt van, másodtöltésű bényei hordókban értek. Zempléni tölgyekből készültek. A helyi kádárok másképp dolgoznak, nincs két egyforma rönk, nem fűrészelik a fát, hanem vágják, alkalmazkodnak a fa természetes sajátosságaihoz. Rendkívül kiegyensúlyozott, nagyon száraz, nem túl magas savtartalmú – mondhatni – szikár bor, ugyanakkor erőteljes vajas érzettel.

A ’07 – es a legmelegebb évjáratú, korai szüretelésű, 100% új hordóban, helyi kádár hordójában érett. Aranyszínű, szinte valószínűtlenül aranyos, lágyabb, mindazonáltal az ásványosság ott terpeszkedik benne. Ezt mondják a legjobb évjáratnak. Tény, hogy a Szent Tamás sajátosságait talán ez az évjárat tartalmazza a leghatározottabban. A kelet – délkeleti rész, a dűlő „mellkasa”: itt a legöregebbek a tőkék.

A ’06 – os esős, meleg évjárat volt, jellemzően csapadékos. Magasabb: 6, 8 a sav tartalom. Nem annyira vajas az érzet, viszont rendkívül összetett ásványosság teszi robbanószerré ezt az évjáratot. Bonyolult, megfejthetetlen, mint amikor egy női kéz, mi több kacsó végigfut a hárfa húrjain.

A ’05 – ös hűvös évjárat volt, szinte fagyos szemekből készült. Új hordókban érett. Fás érzet, viszont kétféle vajaroma jellemzi, alacsony a sav tartalom. Szerkezetileg mérnökien kiegyensúlyozott, kisebb tömegű bor. Lehet, hogy ez az igazi Szent Tamás, mintha eljött volna az igazság pillanata.

A ’03 – as az első volt és ehhez személyes élményeim is kapcsolódnak: ezt ittam még kézzel megcímkézett palackokból, anno ott nála. Akkor találkoztam először azzal az élménnyel, ami azóta is lenyűgöz a Szent Tamásokban: a szárazság vajas, fás, testes, sós érzése, majd a váratlan édesbe forduló egyre szélesedő kitörés. Édes csend marad utána.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr2016780760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.12.11. 14:07:02

Na ja. A borral nagy a faxni, vagy manapság a technológia.
3 évvel ezelőtt Bordóban töltöttünk egy pár napot, ahol befizettünk a város túrista irodája által rendezett bortúrára, ami a környező világhíres borászatokat látogatta meg.
Sokat tanultunk.
süti beállítások módosítása