Pierre Kóstolgat

Sok lúd disznót győz

2021. október 29. VPierre

Kísértet járja be Európát – a zöldborsó hajtás kísértete.

Nem vicc, tényleg, és félreértés ne essék, nem üldözöm a borsóhajtást, eszemben sincs, ha indokolt a használata, legyen, de az, hogy minden létező tányéron, bárhova is megyek, bármit is eszem, legyen az steak, vagy lecsó, vagy töltött káposzta, ott éktelenkedik, az tűrhetetlen. Vannak ennél nagyobb bűnök is, de az én kis vadászterületemen ez az egyik leggyakoribb kihágás, szabálysértés. Ezért bátorkodom szóvá tenni.

Beerstro14

beerstro.jpg

A másik vesszőparipám a TripAdvisor, az a nemzetközi internetes felület, ami minden gasztró szakmai befolyástól független, ahol bárki leírhatja az ő elfogulatlan véleményét egy adott étteremről, ha járt ott, ha nem, és a vélemények alapján dől el, hogy az említett étterem az adott országban, városban milyen helyezést ér el a vendégek szerint. Kialakul egy sorrend, amiről azt kell hinnünk, hogy kizárólag a vendégelégedettség alapján jött létre. Az isten adta nép hangja szent és sérthetetlen. Ezt tudván, az utazónak elég csak megnéznie, hogy adott városban 3800 étterem közül a budapesti Beerstro 14 a második legjobb, és azzal a szent meggyőződéssel térhet be ide, hogy, ha a korábbi vendégek ennyire elégedettek voltak a hellyel, akkor még örülhet is, hogy egyáltalán befér. Sok lúd disznót győz.

zold_lampas.jpg

Akármennyire is szent a köz véleménye, azért ne legyünk naivak, ha ennél sokkal bonyolultabb felületeket is meg lehet sikeresen hekkelni, akkor ezt könnyedén, nem tudom, hogyan, nem is érdekel. Az, hogy a laikus fogyasztó milyen szempontok szerint dönt, igen csak bonyolult kérdés, csak néhányat sorolok: ár, adagméret, szerviz, hangulat stb. Az sem mindegy, hogy nő, férfi, a társadalmi hierarchiában elfoglalt helye, kora, nemzetisége, iskolai végzettsége, és még sorolhatnám, bonyolult mátrix. Hogy kinek áll érdekében manipulálni a véleményoldalt, az egyértelmű: az étterem tulajdonosának, üzemeltetőjének. Hiszen a rangsorban elfoglalt helye nagymértékben befolyásolja a fogyasztót a választásban. Nagy érték az elfogulatlan vendég véleménye, a legjobb marketing, ezért is annyira fájó azt látni, hogy abszolút érdemtelen éttermek bitorolhatnak ilyen helyezéseket, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.

Budapest No.2.

traverzes.jpg

Bementem a budapesti második helyezett étterembe, a Beerstro14-be, egy kissé borús napon, délben, hadd lám, mit hagytam ki eddig. Megkésett indusztriál design, az is, meg nem is, régi mérleg, vastraverzek, romos is, meg nem is, egy biztos: iszonyú kényelmetlenek a székek, hiába a párna, az sem segít. De, hát ez egy ilyen hideg, mondanám cool, hely, ennek ilyennek kell lennie. Mindehhez 14 féle kézműves sör, ez kétségtelen vonzerő, ugyanakkor fényképes étlap, ami igen csak kiábrándító, igénytelenek a fotók, de lehet, hogy csak nekem. Azt a funkcióját, hogy a turista biztonságban érezze magát, és egy mozdulattal kiválaszthassa, hogy mit egyen, azt betölti. Persze érdemes azzal számolni, hogy amennyiben nem hasonlít a valós étel a fotón lévőre, az galibát okozhat.

Legyen kacsa rillettes. Tisztázzuk előtte, hogy, mi is az a rillettes, mondjuk leginkább egy pástétom. Ha kacsa, legyen kacsa. Itt kapok egy mini befőttes üveget, benne jószerivel kacsazsírt, fűszerezetlen, semleges készítményt, száraz, szálasodó kacsahússal.

rilette.jpg

Álljon már meg menet, tényleg, ezt rillettes-ként adni, enyhén szólva arcátlanság. Ne szórakozzunk. Ha nem akarjuk vaslábosban készíteni, akkor a sütőt is használhatjuk. Csak röviden: a kacsát sütés előtt kakukkfűvel, sóval, borssal bedörzsöljük, fólia alatt 5-6 órát sütjük, majd hagyjuk kihűlni, a húst könnyedén leszedjük a csontról, leöntjük a pecsenyelét és külön választjuk a zsírt tőle. A húst, három evőkanál zsírt, a pecsenyelevet, két evőkanál kacsalevest, vajat, brandyt, petrezselymet, metélőhagymát, mustárt, cayenne borsot, sót, borsot összekeverjük egy tálban egy faspatulával, ha összeállt homogén masszává, áttöltjük egy zárható edénybe, lenyomkodjuk, és egy kis kacsazsírt csurgatunk rá, arra pedig kakukkfüvet, borsot, narancshájat teszünk, lezárjuk az edényt és 2-3 napra hűtőben tároljuk. Ez egy lehetséges rillettes, ami történetesen kacsából készül. Amúgy a klasszikus rilettes mély vaslábosban készül, ahogy fentebb említettem, és fűszerezhető ettől eltérően is. De a zsírba letett húsmaradvány, az valami más, ne csúfoljuk rillettes-nek.

ril_reszlet.jpg

Nem gondoltam volna, hogy csorba is van az étlapon, valahogy nem érzem idevalónak, de, ha már van, rácuppanok, mert szeretem. Szeretném.

csorba_1.jpg

Az a helyzet, hogy a csorbát kötelező erjesztett korpaciberével készíteni, az a szíve, lelke, de inkább a sava – borsa. Lehet készen kapni, bár egy étteremben mi sem volna természetesebb, hogy száraz kenyérből, meg búzakorpából maguk készítenék, az mégis csak más. De, nem bánom, vegyék készen a folyékony verziót, de a zacskós porkiszerelésű az már nem járja, azt nem kéne erőltetni, igencsak ipari ízű, lebágyadt cucc. És, ha még a húsgombóc is sivatag száraz, akkor tényleg nincs miért tartani ezt a levest, el kell felejteni, én már ki is töröltem az emlékezetemből.

Megnézem a fényképeket, így mégis csak könnyebb a választás. Az egyik képen egy szép magas, kerek filet mignon kinézetű bélszín látható. Jöhet.

foto_filet.jpg

A köret ementáli sajtos gratin, az is jöhet. Megjött, sajnos elkerülhetetlen az összehasonlítás a fényképpel. A fotón hál’ istennek nincs borsóhajtás, amit kaptam azon van. Úgy látszik, engem mindenhol utolér a borsóhajtás. Ami elém került, annak a fotóhoz nem sok köze van.

valos_filet.jpg

Mondtam fentebb: ez az az eset, amikor a fagyi visszanyal. Mindegy. Belevágok, szó szerint. A bélszín vége, vagy feje környékéről származhat a szelet, lapos, furcsa torz formájú, de hát ettől még lehetne jó. Nem az, nagyjából közepesen átsült, a közepe felé rózsaszín, semleges ízű, kissé vizes érzetű hús. És a rajta heverő borsóhajtás sem segít rajta. A gratin túlkészült, de ízletes, van létjogosultsága. Megkaphatja az ideiglenes fogyaszthatósági engedélyt. Ellenben a zöld bors mártásnak gúnyolt lisztbe fulladt entitást nem kéne a továbbiakban mártásnak titulálni, és érdemes volna utánanézni egy receptnek is. Nem olyan ördöngösség, van vagy több ezer a neten.

A hanger steak a bélszín és a bordák között, a vese környékén helyezkedik el. Ínyencség. Ritkaság errefelé, pedig iszonyúan hálás vágat, és nem is drága, miközben, ha szakszerűen kezelik, veri a legjobb steakvágatokat. A köret sült édesburgonya, meg egy múzeumi relikvia: baconbe göngyölt zöld spárga. Isten neki fakereszt, belevágok. Itt is sor kerül az étlapon közölt fénykép és valóság összehasonlítására. Vesztett a valóság.

foto_hanger.jpg

A borsóhajtás jótékony takarásában, mert ezen is van, elsőre nem is látszik, hogy a hús nyers, mondom, totálisan nyers. Nem vagyok ellensége a nyers húsnak úgy ab ovo, ezért megpróbáltam felkorbácsolni a minden emberben ott lappangó ősemberi ösztönökből éppen annyit, ami lehetővé tehetné a hús élvezetét, de szégyenszemre kudarcot vallottam. Városi puhány vagyok. Annyit azért megjegyeznék, hogy ezt a vágatot elrontani, és még szépen fejeztem ki magam, súlyos „bűncselekmény”. Ez, ha megkapja a megfelelő hőkezelést, akkor ver minden, un. prémium vágatot, töredék pénzért. A zöld bors merényletről fentebb már pufogtam, nem ismétlem.

nyers_hanger.jpg

Viszont azt meg kell jegyezzem, hogy egy igen jól nevelt, és galamblelkű, fiatal felszolgáló sürgött körülöttünk, aki érezte, hogy az általa elénk tett ételekkel komoly problémák lehetnek. Udvariasan érdeklődött minden fogás után, hogy a mi a véleményünk. Egy ideig próbáltam elhárítani, de a végén annyira megértőnek mutatkozott, mintha csak várta volna a panaszt, hogy néhány mondattal megpróbáltam ecsetelni a kifogásaimat, amiket vita nélkül jogosnak minősített, és ezt a számla összeállításakor figyelembe vette. De, ez csak részben menti a helyzetet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr5416729830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.10.29. 14:53:25

Nos egyetértek, a Tripadvisor listája nem mérvadó az éttermek esetében. Miért? Még ha manipuláció nélkül is működne és persze van ott manipuláció bőven abban a formában, hogy a kuncsaftokat megkérik írjatok rólunk pozitívan...
De a legtöbb ember így bírálja az éttermeket: Legyenek az adagok nagyok és legyen minden olcsó....nos ez eleve problematikus, akik az ételt készítik, főleg ha nevesebb séfről van szó, nem olcsóak és a nagy adagok nem divatosak manapság, inkább a több fogás az ami megy.
Én ha más nincsen a viaMichelin avagy a Gault Millaut szerint választok

Nacked blade 2021.10.29. 17:14:42

Úgy látszik a húsos éttermi szakma naaaagyon begyengült. Szornyű, hogy pont a hús mentén romlik ennyire a szakmai hozzáértés. A nagyon jó húsokért a hétköznapokból sokan szeretnek kirándulni étterembe, de én is most már meggondolom, hogy a megszokott ismert helyeim helyett más felé kancsogassak.
Nacked Balde

cicavirag 2021.10.29. 18:14:31

Pierre - azt nem gondoltam volna, hogy te is rilette-nek írod a rillette-et ...

CSOKKI MÁLNA 2021.10.29. 19:11:30

"Városi puhány vagyok. "

Tapasztalatom szerint a "rendes magyar vidéki konyhán" felnövők sokkal elutasítóbbak a véresebb húsokkal szemben, mint a "városi puhányok". Más a rózsaszín húsokat sem szívesen fogyasztják. Nincs mese, magyar embernek jól átsütve..

VPierre 2021.10.29. 19:24:43

@cicavirag: cicavirág nézd meg jobban, mindenütt "rilettes" van írva, szóval "s" a végén.

Benikuty 2021.10.29. 19:51:04

@VPierre: rillettes. Kettő darab l, már elnézést, de legyünk pontosak!

n3spr3ss0 2021.10.30. 08:25:57

@littke: Itt arról van szó, hogy szar a kaja.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.30. 12:08:14

Azért , aki ennyi fogást rendel, arról sejthetik, hogy nem sima vendég, hanem blogger ,étteremkritikus..
Az első marhahús étel nem a híres steak au poivre?

www.youtube.com/watch?v=qX3-5I2G8kI

--
süti beállítások módosítása