Pierre Kóstolgat

A nő, aki akkor hallott először Michelin csillagról, amikor megkapta

2021. március 26. VPierre

 

A thai konyháról elsőre az illatok jutnak eszünkbe. Illatok, szagok, amelyek utca hosszat, városszerte terjengenek, megtörve minden önmegtartóztató ellenállást, az egyik wok állomástól szédeleghetünk a másikig, többnyire idős nők állnak a tűzhely előtt, lángfelhőbe burkolózva. A mély serpenyőben sercegnek a rákfarkak, üvegtészta szálai bokrosodnak, és három jellegzetes fűszer dörömböl az érzékszerveinken: curry, citromnád, és koriander.
Az átlagos utcai árus lehet, hogy nem is lát ki a saját mindennapi világából, ez a meló nagyon kemény, valójában igen monoton, örömet az elégedett törzsvendégek hűsége okozhat, de amúgy kemény verseny van az utcán, ami sokszor az egyszerűbb, olcsóbb megoldásokra ösztönöz. Mindazonáltal egy olyan nagyvárosban, mint Bangkok, ami sosem alszik, mindig akad éhes száj. De senki nem azért megy az utcára, mert világhírre vágyik, örül, ha szeretik a környéken, és megél a munkájából. 

jay_fai_langokban.JPG

Van egy kivétel. Az idős asszony, aki modern kori Hamupipőkeként, ha nem is az üvegcipőt, de egy Michelin csillagot kapott. Ötven éve áll az utcai tűzhely előtt, és főz, de nem ám akárhogyan. Látszólag minden wokban ugyanaz készül, de még sem, a 76 éves Supinya Junsuta, ismertebb nevén Jay Fai ételei teljesen mások, nem azért, mert eltérne a hagyományoktól, nem, sőt, éppen, hogy a hagyományok szerint főz, minden friss, minden éppen akkor készül, és a tömött sorokban várakozó éhesek sem tántorítják el ettől a szokásától. Ott áll tizennégy órát naponta, és minden egyes ételt ő készít személyesen. Ja, és kábé tízszeres áron, mint a többiek, de ez nem a pénzről szól, hanem a minőségről, a végtelen kitartásról, a munka tiszteletéről, és mindenekelőtt a fogyasztók megbecsüléséről. Valódi ázsiai alázat, a szó nemes és büszke értelmében. Hat asztal van bent, és négy a járdán, és ezen kívül rendszeresen tucatnyian vannak a várólistán, és ez így megy nap, mint nap.
A hölgy idén februárban a csillag mellé megkapta az Ázsia 50 Best Restaurant által létrehozott un. Icon Award-ot, amit jellemzően három csillagos titánok szoktak kapni, olyan, mint egy életműdíj.

bangkok_street_food.JPG

A thai határok zárva vannak a turisták előtt, de az éttermek nyitva vannak. Amikor Jay Fai hírét vette, hogy megkapta a díjat, az újságíró kérdésére válaszolva, szerényen azt mondta, hogy nagyon boldog, de közben nem vette le a tekintetét a serpenyőről. „Meglepett, és nagy megtiszteltetés ez számomra, elismerése az életem munkájának, a karrierem végéhez közelítő stádiumban megkapni ezt a díjat.” Aztán gyorsan hozzátette, hogy esze ágában sincs visszavonulni, és nagyon hálás mindenkinek, aki kitartott mellette, és igyekszik továbbra is a kedvükben járni. A lánya az mondta, hogy az anyja tele van energiával, amikor tudomást szerzett a díjról, hálát érzett, de első gondolata a munka volt, számára ez a legfontosabb.

jay_fai_michelin_gala.JPG

A 2021-es ázsiai Michelin kalauzban háromszáz étterem közül 28 kapott csillagot. Jay Fai 2018-ban kapta meg a thai kalauzban a Michelin csillagot komoly megdöbbenést okozva ezzel a kulináris közösségben. Szó szerint azt sem tudta, miről van szó, amikor meghívták a Michelin gálára, azt hitte, hogy a telefonáló valamit rá akar sózni, többször letette a telefont, míg végül megértette, hogy nem eladni akarnak neki valamit, hanem őt akarják ünnepelni.
A mostani Icon Award ennek a korábbi elismerésnek a megkoronázása, ő az első nő, és thai séf, akinek a szó, hagyományos értelmében nincs étterme, de mégis meghódította a világ ínyenceit.

A képek Ron Gluckman, a szerző szíves engedélyével kerülhettek közlésre. Köszönet érte. 

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr3816480174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Piefke 2021.03.27. 16:26:24

Úristen: Michelin-csillagot egy ilyen mocskos lebujnak?!
Ezt úgy záratná be a Köjál, mint a huzat.:)

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.03.27. 18:54:06

Gratula a MESTER-nek! a pontos és precíz munka mindig kifizetődő!
Martin Luther King gondolatai jutnak eszembe az utcaseprésről:
"
Ha egy embernek utcaseprő a munkája, akkor úgy seperjen utakat, ahogy Michelangelo festett, ahogy Beethoven komponált, vagy ahogy Shakespeare írt verseket. Olyan jól seperje az utakat, hogy a mennynek és a földnek minden lakója megálljon egy percre, s azt mondja, ím, itt élt egy nagyszerű utcaseprő, aki jól végezte a munkáját.
"

horrorpornó bábszínház 2021.03.27. 19:15:30

Miért erőlteti az írást az, aki ennyire hülye hozzá?
A helyesírásról hallottál már?

Kivancsi 2021.03.27. 20:47:07

@horrorpornó bábszínház: vpiere.... ez vmi migranigra most tanulni magyarost.... na!

Vén motoros 2021.03.27. 21:37:12

@Kivancsi: Vajda Pierre egy ismert gasztrokritikus. Különböző TV-kben éppen eleget láthattad,
rtl.hu/rtl2/hagyjalfozni/vajda-pierre

Örömhernyó 2021.03.28. 00:35:46

A Michelin Guide rendszeresen szokott ilyen helyeket díjazni, hogy fenntartsák annak látszatát, hogy ők nem egy sznob elitklub, hanem a mocskos hétköznapi ázsiai valóságot is értő hátizsákos hipszterek.

Olyan ömlengően, modorosan, dagályosan ír a posztoló egy egyszerű újsághírbe illő témáról, hogy azt hittem a világevős pasas szabadult be ide is. Ő szokott ilyen semmitmondó, de nagyon mélyenszántónak gondolt mondatokat leírni, mint például: "de ez nem a pénzről szól, hanem a minőségről, a végtelen kitartásról, a munka tiszteletéről, és mindenekelőtt a fogyasztók megbecsüléséről".

Örömhernyó 2021.03.28. 00:51:00

@Der Piefke: Hetente eszek ilyen szintű helyeken Ázsiában élve, mivel az ázsiai konyha nem nagyon használ olyan alapanyagokat, amik megromolhatnak, ezért nem sokkal nagyobb az esély egy ilyen helyen az ételmérgezésre, mint egy magyar iskolai menzán. Ami gondot okozhat, azok a tengeri herkenytűk.
Viszont azt hozzátenném, hogy én egyszer 10 napot töltöttem pont egy thai étterem után a WC-n ülve, soha életemben se előtte, se utána nem volt ételmérgezésem. A garnéla és a tintahal lehetett az oka, később a hely be is zárt, mert a thai nő, aki üzemeltette, elkezdett beleszarni a dologba, egyre lejjebb süllyedt a színvonal, amikor sok vendég volt, kifutott a leves alapból, akkor összeöntötte a tom yum levesek maradékát és azt szolgálta fel. Ez elég hamar feltűnt itt az embereknek, most munkanélküli, reggelente pár órában egy közeli reggeliző helyen forgatja a hamburgert. Ennyit az ázsiaiak munkához való hozzáállásáról. A többség itt is ilyen "alázattal" áll a munkájához, nem csak Magyarországon.

"Valódi ázsiai alázat, a szó nemes és büszke értelmében." - Ilyen előítéletes ömlengést hogy lehet leírni? Naponta látom, hogy az ázsiai ember se alázatos, csak a posztoló turistás szemekkel a felszínt karcolja. Az van, hogy teljesen tanulatlan embereknek ez az utcai ételárusítás az egyetlen munka, amibe beletanulnak és ezt tolják, mert nem nagyon van szociális háló. És egyesek elég jól csinálják. De nem kellene ebbe többet belelátni. Azért az alázatos ázsiaiak mindent megtesznek, hogy a gyerekeik ne forró olajjal zsonglőrködjenek majd, ha felnőnek, mert ez az aljamunka, még ha egyesek jó pénzt is csinálnak vele.

bontottcsirke 2021.03.28. 09:00:25

@horrorpornó bábszínház: már megint itt okoskodsz? Brendellel menjetek játszani

bontottcsirke 2021.03.28. 09:04:40

@Örömhernyó: kár,hogy a gondolataidat leszarják. Ha ennyire dagalyos,menjetek Matyival meg a pornóssal dömpizni

Örömhernyó 2021.03.28. 16:01:15

@bontottcsirke: Kár, hogy te ázsiai gasztronómiából annyit látsz, amit ezek a magyar gasztrobloggerek bevetítenek neked, meg esetleg valami kínaiak által üzemeltetett, keményítős szószokat rizsre öntő kifőzdében ettél egyszer.

Párom ázsiai, apja séf, anyja szakácsnő volt. Volt két saját éttermük is, anyós nyugdíjas már, apósom még dolgozgat, mert kell a pénz, soha nem jutna eszébe egy ázsiainak olyat mondani, amit a posztoló le merészelt írni, hogy "de ez nem a pénzről szól". Ez kb. sértés az ázsiaikra nézve, ugyanis a pénz központi kérdés. És egy ázsiai se azt akarja a gyerekének, hogy így dolgozzon. Diploma a cél, nem a serpenyőforgatás. Akik esetleg nagyban csinálják,delfut az éttermük és a gyereknek már nem kell soha életében dolgozni, azok kinyomják a gyereket Kanadában, Amerikába, Ausztrliába állampolgáságot szerezni, még ha a szülők csak dúsgazdagok, de nem iskolázottak (újgazdagok). Ez a realitás. A nagy éttermes és az utcai árus is egy dolog miatt csinálja: a pénzért. Aki olyat ír, hogy egy thai, kínai, vietnámi nem a pénzért dolgozik, az nem ismeri az ázsiaiakat. Japánok közt van olyan, hogy valaki csak úgy hobbiból művel valamit, pénzt meg szerez máshonnan (szülei pénzelik, van nyugdíja, passzív jövedelme). De a japánok nem olyanok, mint a többi ázsiai.

haXXXor 2021.03.29. 09:52:45

@Örömhernyó: Van kínai rokonom és igen, kb az van amit írsz.

bontottcsirke 2021.03.29. 10:39:29

@Örömhernyó: de, hát akkor neked kéne blogokat írni, mert nálad az igazság.

Boar. 2021.03.29. 11:31:17

A nébih ötvenperces horrorfilmet forgatna a helyszínen és ezer évre bezárná az éttermet.

kukasmacska 2021.03.29. 12:16:00

"Valódi ázsiai alázat, a szó nemes és büszke értelmében."
A szerzőt mindjárt elviszi a gondolatrendőrség rasszizmusért. (vagy hogy is mondják manapság, ha valaki leír egy olyat, hogy a feketék jó kosarasok, az ázsiaiak szorgosak, az oroszok meg szeretik a vodkát?)
:-)))

kukasmacska 2021.03.29. 12:19:28

Ha jól emlékszem, Olasz- és Spanyolországban is van pár "Mamma Rosa" meg "Donna Maria" által vezetett kisvendéglő (kockás abrosz, billegő székek, 8-10 asztal az egész kóceráj valahol az Isten háta mögött) de megkapták a csillagot, mert isteni a kaja.

Örömhernyó 2021.03.31. 06:20:42

@bontottcsirke: Amit itt összehordott a posztoló az a modorosblog legszebb éveit idézi, annyira dagasztja a semmit, szóvirágokat dobál, közhelyeskedik. A világevős pasas meg a városban blog még ilyenek. Mintha egy ötödikes, nem túl okos iskolás gyerek akarna fogalmazásból ötöst kapni, ezért megerőlteti magát, de az eredmény nevetséges lesz.

Az ázsiaiakról napi tapasztalatom van, a párom ázsiai, az egész családja ázsiai, ázsiaiakkal dolgozom, konyhákra bejáratos vagyok, hagyományos ázsiai éttermekbe és itt Ázsiában működő amerikai steak house-okba, olasz éttermekbe is. Magyar kaját vagy 10 éve nem ettem, itt olyan nincs. Amit goulash néven árulnak, az nem az, mondjuk már nem is hiányzik.

Az ázsiai emberek teljesen előítéletes, lealacsonyító, félretajékozott bemutatása történt a posztban. Minden ázsiai a pénzért csinálja, amit csinál. Van néhány dúsgazdag család kölyke, aki hobbiból csinál dolgokat, mert Kanadában felnőve (letelepedési kötvény ottani verziója) elhitte, hogy önmegvalósítás az fontos és nem a pénz. Az ilyeneken az igazi ázsiaiak röhögnek és ott húzzák le őket, ahol cssk tudják.

A párom mondta már nekem, hogy írjak blogot az itteni életemről, kajákról, utazásról, de nem akarom kiadni magam. Egyelőre. De a modoroskodást én hanyagolnám. Modoros gasztroblog már van elég, sőt csak az van.
Malackarajjal kezdődőtt, városban blog trendiskedő semmitmondása, aztán Mautner ömlengései, világevős kamuk, most ez. Nem az ázsiai gasztronómiát szólom le, hanem a magyar gasztroblogokat.

@Boar.: Nem csak a Köjál (számomra már ez marad a neve), hanem minden nyugati ország közegészségügyi szerve.

Amúgy ez a wok-ban nagy lánggal sütés a dohányzás után a második leggyakoribb oka a nők tüdőrákjának Ázsiában. Nem véletlenül a társadalom aljára szorultak munkája itt a főzés és senki nem ezt az életet szánja a gyerekeinek. Mindamellett az ételeik finomak.

bontottcsirke 2021.03.31. 06:46:33

@bontottcsirke: Ezért kéne blogot írnod. Viszont el kell, hogy keserítselek, 20 éve vagyok az oktatásban, ilyen blogot nemhogy egy ötödikes, de még gy emelt szintű érettségis diák sem valószínű, hogy tudna írni. Tehát jól látszik, hogy 10 éve nem itt élsz-ha jól vettem ki a szavaidból-mert erősen felfutna a szemöldököd a hátadig, ha látnád mi van itt. By the way (hogy stílusos legyek) a modorosblog is önmaga árnyéka lett. Ma egyáltalán nem fogsz találkozni olyan blogokkal, (youtube csatornákről nem is beszélve) ahol bármilyen eredetiséggel találkozol. Egy autósteszt is kimerül az olyan kifejezésekben, mint "már a pincéből jól húz" szép a "bódé" a csomagtér "praktikus" meg "családbarát". ÉS kész is a teszt. Én csak azért állok ki a gasztroblogok mellett, mert bármilyen modoros is, rendszerváltás után 30 évvel még mindig ott tartunk, hogy a kaja nem finom, de azért jó sok. Azaz étteremben kajálás Magyarországon azt jelenti, hogy beesek egy vödör pörköltre meg hozzál anyám uborkájából hozzá. Nekem a főzős műsorok és ezek a blogok rengeteg új ötletet adtak. Ezért szeretem őket. És ha meg modoros, hát ott bassza meg kit érdekel. Inkább ez mint még harmic évig lacibácsi konyhája.

bontottcsirke 2021.03.31. 08:14:10

@Örömhernyó: Ezért kéne blogot írnod. Viszont el kell, hogy keserítselek, 20 éve vagyok az oktatásban, ilyen blogot nemhogy egy ötödikes, de még gy emelt szintű érettségis diák sem valószínű, hogy tudna írni. Tehát jól látszik, hogy 10 éve nem itt élsz-ha jól vettem ki a szavaidból-mert erősen felfutna a szemöldököd a hátadig, ha látnád mi van itt. By the way (hogy stílusos legyek) a modorosblog is önmaga árnyéka lett. Ma egyáltalán nem fogsz találkozni olyan blogokkal, (youtube csatornákről nem is beszélve) ahol bármilyen eredetiséggel találkozol. Egy autósteszt is kimerül az olyan kifejezésekben, mint "már a pincéből jól húz" szép a "bódé" a csomagtér "praktikus" meg "családbarát". ÉS kész is a teszt. Én csak azért állok ki a gasztroblogok mellett, mert bármilyen modoros is, rendszerváltás után 30 évvel még mindig ott tartunk, hogy a kaja nem finom, de azért jó sok. Azaz étteremben kajálás Magyarországon azt jelenti, hogy beesek egy vödör pörköltre meg hozzál anyám uborkájából hozzá. Nekem a főzős műsorok és ezek a blogok rengeteg új ötletet adtak. Ezért szeretem őket. És ha meg modoros, hát ott bassza meg kit érdekel. Inkább ez mint még harmic évig lacibácsi konyhája.

VPierre 2021.03.31. 08:25:58

@Örömhernyó: te a az engem folyamatosan pocskondiázó posztjaidban többet ömlengesz, mint én az adott szövegben. :) térj már magadhoz, kellően érzékletes, de alapvetően tény közlő száraz szöveg. itt-ott néhány hangulatképpel. Ami pedig az ázsiai "nemes, büszke alázatot illeti" ez az egyetlen olyan megállapítás, ami a benne foglalt ellentmondás miatt vitatható, de pont ezt az ellentmondást igyekeztem kidomborítani, szubjektív megjegyzés, és leginkább a konkrét főhősre vonatkozik. Azt is írom, hogy tízszeres áron kaphatóak az ételei, de még sem a pénzről szól..., ez itt konkrétan rá vonatkozik, és távol van bármiféle általánosítástól.

bontottcsirke 2021.03.31. 18:45:47

@VPierre: el is olvasom, köszönöm!
süti beállítások módosítása