A thai konyháról elsőre az illatok jutnak eszünkbe. Illatok, szagok, amelyek utca hosszat, városszerte terjengenek, megtörve minden önmegtartóztató ellenállást, az egyik wok állomástól szédeleghetünk a másikig, többnyire idős nők állnak a tűzhely előtt, lángfelhőbe burkolózva. A mély serpenyőben sercegnek a rákfarkak, üvegtészta szálai bokrosodnak, és három jellegzetes fűszer dörömböl az érzékszerveinken: curry, citromnád, és koriander.
Az átlagos utcai árus lehet, hogy nem is lát ki a saját mindennapi világából, ez a meló nagyon kemény, valójában igen monoton, örömet az elégedett törzsvendégek hűsége okozhat, de amúgy kemény verseny van az utcán, ami sokszor az egyszerűbb, olcsóbb megoldásokra ösztönöz. Mindazonáltal egy olyan nagyvárosban, mint Bangkok, ami sosem alszik, mindig akad éhes száj. De senki nem azért megy az utcára, mert világhírre vágyik, örül, ha szeretik a környéken, és megél a munkájából.
Van egy kivétel. Az idős asszony, aki modern kori Hamupipőkeként, ha nem is az üvegcipőt, de egy Michelin csillagot kapott. Ötven éve áll az utcai tűzhely előtt, és főz, de nem ám akárhogyan. Látszólag minden wokban ugyanaz készül, de még sem, a 76 éves Supinya Junsuta, ismertebb nevén Jay Fai ételei teljesen mások, nem azért, mert eltérne a hagyományoktól, nem, sőt, éppen, hogy a hagyományok szerint főz, minden friss, minden éppen akkor készül, és a tömött sorokban várakozó éhesek sem tántorítják el ettől a szokásától. Ott áll tizennégy órát naponta, és minden egyes ételt ő készít személyesen. Ja, és kábé tízszeres áron, mint a többiek, de ez nem a pénzről szól, hanem a minőségről, a végtelen kitartásról, a munka tiszteletéről, és mindenekelőtt a fogyasztók megbecsüléséről. Valódi ázsiai alázat, a szó nemes és büszke értelmében. Hat asztal van bent, és négy a járdán, és ezen kívül rendszeresen tucatnyian vannak a várólistán, és ez így megy nap, mint nap.
A hölgy idén februárban a csillag mellé megkapta az Ázsia 50 Best Restaurant által létrehozott un. Icon Award-ot, amit jellemzően három csillagos titánok szoktak kapni, olyan, mint egy életműdíj.
A thai határok zárva vannak a turisták előtt, de az éttermek nyitva vannak. Amikor Jay Fai hírét vette, hogy megkapta a díjat, az újságíró kérdésére válaszolva, szerényen azt mondta, hogy nagyon boldog, de közben nem vette le a tekintetét a serpenyőről. „Meglepett, és nagy megtiszteltetés ez számomra, elismerése az életem munkájának, a karrierem végéhez közelítő stádiumban megkapni ezt a díjat.” Aztán gyorsan hozzátette, hogy esze ágában sincs visszavonulni, és nagyon hálás mindenkinek, aki kitartott mellette, és igyekszik továbbra is a kedvükben járni. A lánya az mondta, hogy az anyja tele van energiával, amikor tudomást szerzett a díjról, hálát érzett, de első gondolata a munka volt, számára ez a legfontosabb.
A 2021-es ázsiai Michelin kalauzban háromszáz étterem közül 28 kapott csillagot. Jay Fai 2018-ban kapta meg a thai kalauzban a Michelin csillagot komoly megdöbbenést okozva ezzel a kulináris közösségben. Szó szerint azt sem tudta, miről van szó, amikor meghívták a Michelin gálára, azt hitte, hogy a telefonáló valamit rá akar sózni, többször letette a telefont, míg végül megértette, hogy nem eladni akarnak neki valamit, hanem őt akarják ünnepelni.
A mostani Icon Award ennek a korábbi elismerésnek a megkoronázása, ő az első nő, és thai séf, akinek a szó, hagyományos értelmében nincs étterme, de mégis meghódította a világ ínyenceit.
A képek Ron Gluckman, a szerző szíves engedélyével kerülhettek közlésre. Köszönet érte.