Pierre Kóstolgat

REBÉD

2021. november 26. VPierre

Azt mondják, hogy a brunch: breakfast – lunch, vagyis a rebéd, ugye, reggeli és ebéd határán étkezni, eredete angol, hát mi más is lenne, és állítólag amolyan vadászreggeliként kezdődött, amikor a hajnali hajtásból visszatérő vadászok éhesen rávetették magukat bármire, ami adódott.

vadaszat.jpg

Persze az a „bármi” nagyon is konkrét volt, mert a készséges személyzet egy része nem a lovak lecsutakolásával foglalkozott, hanem sokfogásos reggelinek már nem nevezhető, de ebédnek sem, lakomával szolgált.

kutyas_vadaszat.jpg

Volt ott csirkemáj, tojás, húskészítmények, szalonna, friss gyümölcsök, és édességek is, minden, ami szem, szájnak ingere. És persze italok nagy mennyiségben, de, hogy ne legyen olyan direkt a dolog, mert még sem illik tisztán nyakalni a whiskyt, meg a konyakot a délelőtti órákban, ezért színes, szagos koktélokkal nyugtatták felborzolt idegeiket. Addig a vadászat véres eredményét is eltüntette a szolganép.

winchester_reggeli.jpg

Ez lenne a hivatalos verzió a brunch eredetét illetően, de hál’ istennek van egy másik is, ami kevésbé véres, viszont rendkívül ájtatos, szemlesütős, és mindenekelőtt erkölcsös, mert bizony a Fennebbvaló mindenfajta falánkságot tilt, de, ha az ő dicsőségére történik, akkor sokkal elnézőbb.

voros_mise.jpg

Szóval a brunch jutalma azoknak, akik annak rendje és módja szerint éhgyomorral mennek a vasárnapi misére, ott magukhoz veszik a szellemi táplálékot, hiszen köztudott, hogy a korgó gyomor fokozza az elmélyült áhítatot, majd hazatérve gazdagon terített asztal várja őket a jól megérdemelt, reggelinek már nem mondható, ebédnek még nem, könnyed falatokkal és nem utolsósorban italokkal. Ez a jutalma azoknak, akik türelmesen végigülik a misét, magukhoz engedik a szellemet, lelkük kis ajtaján hagyják beszökni az igét. Ez lenne a másik elmélet a brunch eredetére vonatkozóan. A harmadik igencsak profán változat, miszerint élelmes szállodások vasárnapi forgalomfokozó találmánya.

talcan_brunch.jpg

Egy biztos, hogy nyomtatásban először nyomát ennek a játékos szó összetételnek egy az 1895-ben kiadott „Heti Vadász” című hetilapban találták. Ott is templomi mise utáni étkezésként említik, ami kiválthatja a nehéz vasárnapi ebédeket. Mert a brunch könnyedebb étkezési forma, hiszen néhány reggeli fogást is tartalmaz, azon kívül informálisabb, ez pedig az őszintébb, felszabadultabb társalgást, társadalmi érintkezést is lehetővé teszi, akár a családon belül is. A formalitások mellőzése élénkíti a résztvevők jóérzését, ösztönzi őket a játékosabb csevegésre, feledteti az előző hét esetleges nehézségeit, lélekemelő családi esemény lehet a brunch.

rakos_bloody.jpg

Mindig a mozi a bűnös

Akárhogy is volt, a brunch valamikor a harmincas évek Amerikájában terjedt el, még pedig azért, mert ekkoriban kezdtek a hollywoodi sztárok ingázni a keleti és nyugati part között.

vonat_kep.jpg

A transzkontinentális vonatok rendszerint Chicagóban álltak meg, ami a menetrend szerint többnyire vasárnapra esett, legalább is a színészek azt a járatott részesítették előnyben, hiszen így hétfőre visszaérhettek a stúdióba. Chicagóban hosszan állt a vonat, aki nem a vonaton akart étkezni, elvben kimehetett egy étterembe, de szerencsétlenségükre az éttermek vasárnap zárva voltak. Ezt a hiányosságot felismerve a szállodák vezették be a menetrendhez igazítva a későórai reggelit, vagyis a brunchot.

lazac_brunch.jpeg

A színészek jóllaktak, vedelték a koktélokat, mert az ugye nem alkohol, pedig az, attól nem fáj a fej, nem kell félni, hogy másnap a sminkszobában annyira izzad az arcuk, ami tudvalevő a másnaposság egyik biztos jele, hogy minden smink leesik róla.

ananasz_kokt.jpg

Aztán rájöttek, hogy a koktélok, ha nem is a smink ellenségei, viszont hosszan tartó varázslatot okozó italok, amelyek akár segíthetnek is az adott szerep lazább interpretációjában. Lehet, hogy a brunch koktéloknak köszönhető az a természetesnek tűnő amerikai színésziskola, amit olyannyira szeretünk mindannyian?

Persze vannak még magyarázatok bőven, például van egy szárazabb, praktikusabb megközelítése a jelenségnek, miszerint a női egyenjogúsággal párhuzamosan alakult volna ki a brunchozás szokása, ahogy egyre több nő állt munkába, az otthoni közös étkezések a vasárnapi ebédekre korlátozódtak. Erre a hullámra ültek fel az éttermek és kezdték kiállításszerűen, mint a piacon, hatalmas asztalokra, kitenni az ételeket, mert, hogy nincs annál csábítóbb, mint a változatos ételek látványától megszédülve, nyakló nélkül mindenbe belekóstolni, különösen akkor, ha fix az ár.

chicago_brunch.jpg

Ehhez jöttek még a koktélok, amelyek nem véletlenül voltak gyümölcsalapúak, mert ez nem csak tartalmi kérdés, hanem pszichológiai is. A vonzó, gyümölcsös, virágos színekben pompázó koktélok nagy mennyiségben való fogyasztása nem tűnt alkoholfogyasztásnak, hiszen csak színes, ártalmatlan italok, még a nevük is ártatlan, alkohol jelenlétére közvetlen nem utalnak. Mimóza, Bellini.

bloody_mary.jpeg

 

mimosa-drink-13.jpg

A séfek oldaláról nézve már korántsem olyan örömteli a jelenség, hiszen a szombati pörgés után elég nehéz lehet összerakni egy olyan menüt, ami reggeli is, meg ebéd is, és eltart 11-től délután 3-ig minimum. Ezért is hordanak fel mindent, abból baj nem lehet. Végül igencsak tetszetős változatok alakultak ki, el kezdték tematizálni a brunchokat, legalább is formailag, és ez a lehetőség inspirálta a séfeket, hogy az adott témára, legyen az halpiac, vagy biópiac, vagy vadászbál, stb. alakítsák a kínálatot.

 Ez itt alább saját készítmény, otthoni brunch. :)


img_6835.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pierrekostolgat.blog.hu/api/trackback/id/tr7116449856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2021.11.26. 14:14:56

Talán a brunch részletes tárgyalásánál, a svéd asztalt is meg lehet említeni, mert az hasonló.... ugyan a svédasztal külön posztot is megérdemelhetne, már az igazi, amit, az emberfia csak Svédországban találhat.
És a reggeli is komoly dolog Anglában, vadászat vagy sem. Egyidőben az egyetlen étkezés volt amiben jeleskedtek.....

bridge over troubled water 2021.11.26. 19:22:22

Villásreggeliről vagy gábelfrüstükről én Krúdytól olvastam először, és meg lennék lepve, ha ez a hagyomány Hollywoodban terjedt volna el, nem pedig a Monarchiában, ahol ezzel gyógyították ki magukat a másnaposságból az éjszakába belemerülő polgári és úri népek. Akik ugye a reggeli idejére még nem nagyon ébredtek fel, amikor viszont már összeszedték magukat, igényelték a szalontüdőt, virslit mustárral, a snapszot és a gyógyító söröcskét is.
Nekem a villásreggeli megnevezés jobban tetszik a rebédnél.

motoroskonyhaja 2021.11.27. 08:54:22

Gábli "itthoniul" azaz magyarul ;) Persze itthon nem koktélokkal, hanem sörrel fogyasztották a reggebédet.

Benikuty 2021.12.03. 16:44:13

@motoroskonyhaja: Szerintem déli 12 előtt sört inni kevéssé elegáns, de talán egy kellemes száraz francia pezsgő már meglehetősen az.
süti beállítások módosítása